"Úszunk, ennyi" - elöntött falvakban élők mesélnek az árvízről

Vágólapra másolva!
Olyan hirtelen öntötte el az ár éjjel Szikszót, hogy a patak melletti lakásokból váltóruha nélkül, minden értéküket hátrahagyva mentették ki az embereket gumicsónakkal. Az elöntött Sásdon estére az ivóvíz is elfogy, a két patak szorításában fekvő Heréden az emberek egész éjjel homokzsákokat pakoltak, de délelőttre feladták a védekezést, mert úgy érzik, tehetetlenek. Elárasztott településeken élőket kérdeztünk a helyzetről.
Vágólapra másolva!

Úszunk, ennyi - kommentálta röviden a herédi helyzetet Kómár József, a falu polgármestere az [origo]-nak hétfőn délelőtt. A Heves megyei, 2050 lakosú települést két patak határolja, a Bér és a Vonyarc is Nógrád megye magas részeiről hozza a lezúduló vizet a faluba. "Az a legnagyobb baj, hogy nincsenek rendben a patakok, az egyiket 30 éve kotorták ki, a másikra nem is emlékszik senki, hogy mikor" - mondja a polgármester, aki szerint az egyik pataknak ráadásul semmilyen védműve sincs.

A faluban két házból az éjjel önként költöztek ki a lakók, azóta másik három házba is betört a víz. Nemcsak ezek az épületek vannak veszélyben, a polgármester szerint 230-240 porta áll víz alatt, a falunak csak azt a negyedét nem fenyegeti az ár, amely magasabb területen fekszik. "Az emberek már tehetlenek, annyit csinálnak, hogy körberakják homokzsákokkal a házaikat, de látom rajtuk, hogy belefáradtak a hiábavaló védekezésbe, nem tudnak mit kezdeni a vízzel" - mondja Kómár.

Annak ellenére nem tudták legyőzni a két patak vizét, hogy eddig már több mint 12 ezer homokzsákot kiraktak, még éjjel kettőkor is háromszáz ember dolgozott a gátakon. Hétfőn délelőttre százan maradtak, mert a többségnek el kellett mennie dolgozni. A helyiek munkáját a katasztrófavédelem szakmai tanácsokkal segíti, folyamatosan dolgozik két munkagép, a tűzoltók pedig egy nagy teljesítményű szivattyút is vittek a faluba. "Megmondom őszintén, ez nem sokat ér, kétszer annyi víz megy a kiszivattyúzott helyére" - meséli a polgármester.

Az 1940-es árvizet szokták emlegetni a faluban, hogy az volt a legnagyobb, mondja a polgármester, akinek a falu legidősebb embere azt mondja, még az sem volt ilyen. Kómár egyetlen vigasza, hogy 2002-ben feltöltötték a falu egy részét, szerinte ha ezt nem teszik meg, most már csak a templomtorony látszana. Az ivóvízzel már reggel is voltak gondok, de áram egyelőre még van a faluban. A víz a gázkazánokat is elöntötte a házakban, a kárt egyelőre felbecsülni sem lehet.

Váltóruha nélkül menekültek a hirtelen ár elől a szikszóiak

Nyolc-tíz utcát öntött el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszót átszelő Vadász patak, amely az év nagy részében csak egy kis ér. Az előrejelzés szerint a Hernád megduzzadása miatt keddre várták a helyiek a tetőzést, de vasárnap délelőtt "megindult a patak". A patak éjjel fél 12-kor a délutáni védekezések ellenére kiöntött, és hirtelen 250 házat öntött el. A víz helyenként másfél-két méteres, és olyan hirtelen tört be a házakba, hogy 40 lakót gumicsónakkal kellett kimenteni. "Minden értéküket hátrahagyták, még váltóruhát sem tudtak csomagolni maguknak, csak az számított, hogy kijussanak" - mondta az [origo]-nak Füzesséri József polgármester.

A kitelepített emberek mellett sokan önként hagyták el a házakat, és a falu biztonságosabb részein lakó rokonaikhoz, ismerőseikhez menekültek. Akinek nem volt hova mennie, azt a művelődési házban és a közúti igazgatóságnál szállásolták el, ők teljes ellátást is kapnak. A helyi művelődési házban nincs vonalas telefon, és mivel az ár a falu legszegényebb negyedét érintette, a polgármester szerint az embereknek mobiltelefonjuk sincs, ezért nem tudtuk megkérdezni őket. A polgármester büszke a szikszóiakra, azt mondja, sokan segítettek, ahol tudtak, példás volt az összefogás.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az utcákat, a kórházat és a főutat is elöntötte a Vadász patak Szikszón. Kattintson a többi képért!

A házak mellett a kórház alsó szintjeit és a Szikszón átvezető 3-as utat is elöntötte a víz, ezért ezt mindkét irányba lezárták, ezzel a Kassa felé átmenő forgalom teljesen megbénult, mert kerülő út nincs. A patak tetőzését továbbra is holnapra várják, ezért aki tud, a védekezésben segít, homokzsákokat pakolnak. "Most mintha már kevésbé esne, mint eddig, de még mindig nem vagyunk nyugodtak" - mondta a polgármester.

A trafó is víz alá került Sásdon

Hét házból körülbelül 20 embert kellett kitelepíteni a Baranya megyei Sásdon az éjjel. A 3200 fős kisváros életét is két kis csatorna, a Baranya és a Gödrei-csatorna bénította meg az elmúlt 24 órában. Amikor látszott, hogy nem tudják elvezetni már a Mecsek és a Zselic felől érkező vizet, a helyiek megpróbálták gátátvágással, mezőgazdasági területek elöntésével védeni a házakat, de ez sem volt elég, ezért az este megkezdték a kitelepítést - mondta az [origo]-nak Koszorús Tímea aljegyző.

A kitelepítetteket rokonoknál, ismerősöknél és a helyi általános iskolában szállásolták el, de az áradás a kisváros minden lakóját érinti, ugyanis a két csatorna miatt az ivóvízkutakat is el kell zárni. "Estére fog elfogyni az ivóvíz, de már felkészítettük a lakosságot, és a lajtos kocsikat is megrendeltük" - mondja az aljegyző, aki szerint az áramellátás is akadozik, mert a kettőből az egyik trafó is víz alá került. Ez ráadásul a városnak azon a részén van, ahol a kitelepítetteket befogadó általános iskola is, ezért nem tudnak nekik meleg ételt adni, csak szendvicset - mondta Koszorús.

Az ár további házakat is fenyeget, az eső továbbra is esik, és a vizeket elvezető Kapos is kezd megtelni, ezért nagy erőkkel folyik a munka a kisvárosban: a helyi erők homokzsákokat pakolnak, erőgépek, a dombóvári tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberei is dolgoznak. Nehezíti a helyzetet, hogy lezárták a Pécs felé vezető utat, ezért csak Dombóvár és Kaposvár felől lehet megközelíteni Sásdot.

Szajlán már apadást várnak

Délelőtt tizenegykor még mindig esett az eső Bakonycsernyén is, ahol egy családnak kellett elhagynia otthonát az éjjel. A veszélyeztett ház miatt az önkormányzat már korábban felajánlott nekik egy átmeneti otthont, az éjjel döntöttek úgy, hogy nem tartják magukat tovább, kiköltöznek a sajátjukból. Életveszélyessé válhat az az egy ház is, amelyet még mindig veszélyeztet a medréből kilépett Baja-patak, a portáról délelőtt már kimentették az állatokat. Friedrich Tamásné jegyző szerint a helyiek a partot próbálják megerősíteni, és a patak három hídját védik.

A Tarna vízszintje még mindig emelkedik, de az eső már nem esik, ezért apadásra számítanak Szajlán, ahol az éjjel három, már homokzsákkal védett házból költöztek ki a lakók, ők rokonaiknál, ismerőseiknél kerestek menedéket.

Szentendrén is azt várják, hogy lassan helyreáll a rend a városban. A Berkenye utcát elmosta egy kis patak, és az utca egyik felét teljesen elzárta a külvilágtól - mondta el Kun Csaba alpolgármester az [origo]-nak. Néhány család él azon az oldalon, ők most csak egy magántelken keresztül, nagyon körülményesen tudnak kijönni a saját telkükről. Az utcában az áradás miatt eltört két közművezeték is, ezért nincs víz- és gázszolgáltatás sem. Az Akácfa utcát is egy patak mosta alá, az utca végén egy telek beszakadt az árokba egy családi ház sufnijával együtt - mondja Kun. Négy telek van azon a részen, egy üdülő és három lakóház: két család rokonokhoz költözött, egy ház lakója pedig külföldön van. A Bükkös patak is kilépett medréből a városban, pincéket öntött el, de közvetlen életveszélyt nem okozott.