A külsőségeket elveheti a bejegyzett élettársaktól a Fidesz

Vágólapra másolva!
Várhatóan újraírja a Fidesz a melegek előtt is nyitva álló bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló szabályokat, a Fidesz sajtóosztálya szerint a Polgári Törvénykönyv újratárgyalásakor erről is fog dönteni az országyűlés. A Fidesz korábban azért kifogásolta az élettársi kapcsolatot, mert a párt szerint túlságosan hasonlít a házassághoz. Az egészet nem akarják eltörölni, de az például nem tetszik a Fidesznek, hogy ünnepélyes keretek között lehet bejegyeztetni az élettársi kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Március végéig 95 meleg és leszbikus pár lépett bejegyzett élettársi kapcsolatra a Háttér Társaság a Melegekért nevű szervezet stasztikája szerint azóta, hogy az ezt lehetővé tevő törvény 2009. július 1-jén hatályba lépett. Az anyakönyvvezető előtt létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolatra néhány kivétellel alapvetően a házasságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ez többek között azt jelenti, hogy a társa halála után a bejegyzett élettárs olyan helyzetbe kerül, mint az özvegyek, és a kapcsolat hivatalos megszüntetése is olyan következményekkel jár, mint a válás. A házasságtól a bejegyzett élettársi kapcsolatot az különbözteti meg, hogy az élettársak nem fogadhatják örökbe egymás gyerekét, nem élhetnek a reprodukcióra irányuló, házasok előtt nyitva álló lehetőségekkel, és nem vonatkoznak rájuk a névviselési szabályok sem.

A Fidesz és a KDNP már a tavaly tavaszi parlamenti vita során is élesen támadta ezt a jogszabályt, tiltakozásuk kiújult a bejegyzett élettársi kapcsolat szabályait szintén tartalmazó új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) vitájakor, és az utóbbi napokban a két párt több politikusa is utalt arra, hogy ezeken a szabályokon változtatnának a Ptk. Fidesz által beígért felülvizsgálatakor.

Újragondolva

Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója az [origo]-nak pénteken azt mondta: egyelőre nem tud konkrétumot elárulni a párt jogalkotási terveiről, mert először meg kell várni a kormány jogalkotási programját, a frakció jogalkotási programja majd ahhoz fog igazodni. Mikor pénteken érdeklődtünk a Fidesz bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó terveiről, a párt sajtóosztályától azt a választ kaptuk: "a kérdésről az új Polgári törvénykönyv megtárgyalása és elfogadása keretében az új országgyűlés fog dönteni".

"Biztos vagyok benne, hogy újra lesz gondolva" - mondta az [origo]-nak Mátrai Márta, az országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes tagja, aki a tavalyi parlamenti vita során többször is felszólalt a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló kormányjavaslatot bírálva. Mátrai hozzátette: a kérdésről a párt álláspontja továbbra is az, ami a parlamenti vitában elhangzott, fő probléma az, hogy szerintük a törvény a házasság rangjára emeli a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Az Alkotmánybíróság megvédte a bejegyzett élettársakat

A parlamenti vita során az ellenzéki képviselők alkotmányellenesnek nevezték a bejegyzett élettársi kapcsolat szabályozását. A törvény elfogadása után a KDNP volt az egyike annak a kilenc indítványozónak, akik a jogszabály megsemmisítését kérve az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordultak. A testület idén március 23-án hozta meg döntését, melyben kimondta: a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény alkotmányos.

Az Ab indoklása szerint a házasság és a család intézményének alkotmányos védelme nem zárja ki, hogy a jogalkotó más, a házassághoz hasonló funkciójú párkapcsolati formákat is védelemben részesítsen. Az Alkotmánybíróság szerint az emberi méltósághoz való jogból levezethető az azonos neműek számára az elismerés igénye, mivel ők házasságra nem léphetnek. A testület kimondta, hogy a kizárólag azonos nemű emberek által létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat nem jelent konkurenciát a különneműek házasságának, ez a kapcsolat nem üresíti ki és nem értékeli le a házasság intézményét.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a jogalkotónak lehetősége van a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat eltérő szabályozására, például nem kizárt, hogy a házasság védettségi szintjét további előnyök nyújtásával növelje.

"Nem tekintjük családnak"

A parlamenti vitában többször elhangzott, hogy a Fidesz nem önmagában a melegek élettársi kapcsolatának a regisztrálását ellenzi, hanem a módszerrel nem ért egyet. "Nem arról szól itt a történet, hogy vannak az átkos konzervatívok, akik itt mindenképpen valamiféle jogoktól akarják megfosztani a nemiségüket egyébként maguk megválasztókat, nem erről szól a történet, hanem arról, hogy rossz a módszer, rossz a törvény, amelyet előterjesztettek" - mondta a vita során a fideszes Turi-Kovács Béla.

Ékes Ilona fideszes képviselő a vitában azt mondta: azzal nem értenek egyet, hogy a regisztrált kapcsolat családjogi intézmény legyen, mert a Fidesz szerint az állami elismerés elsősorban a vagyoni viszonyokra vonatkozhat, és csak azt a célt kell szolgálja, hogy az életben, a társadalomban elismerjék a melegek kapcsolatát, vagy például a melegek hozzátartóként érdeklődhessenek kórházban társuk állapotáról. "Az azonos neműek élettársi kapcsolatát nem tekintjük családnak, és így nem tekintjük a családjogi jogvédelem tárgyának" - jelentette ki Ékes. Hozzátette, hogy pártja nem támogatja a törvény azon elemeit, amelyek ebbe az irányba mutatnak, például hogy anyakönyvvezető előtt ünnepélyes keretek között kötik meg ezt a kapcsolatot.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója tavaly decemberben is azt mondta az [origo]-nak, hogy az azonos neműek együttélését el kell ismernie az államnak, de amennyire lehetséges, eltávolítanák a házasságtól. Ő is azt említette példaként, hogy az azonos neműek kapcsolatát nem az anyakönyvezető, hanem jegyző regisztrálná.

Bizonytalan a már bejegyzett meleg párok jövője

A Háttér Társaság a Melegkért munkatársa, Dombos Tamás az [origo]-nak abszurdnak nevezte, hogy ne családjogi intézményként kezelje a magyar jogrendszer a bejegyzett élettársi kapcsolatot. Emlékeztetett rá, hogy az új Ptk-t eredetileg kidolgozó kodifikációs bizottság, amelynek a Fidesz átdolgozásra vissza akarja küldeni a kódexet, szintén a családjogon belül kezelte volna azt.

Dombos szerint ha a bejegyzett élettársi kapcsolat kikerülne a családjog alól, az például azzal a következménnyel járhatna, hogy a bejegyzett élettárs fogalma eltűnne a családi állapotra vonatkozó nyilvántartásban választható lehetőségek (házas, özvegy, elvált) közül. Mivel már most közel kétszáz embernek szerepel a családi állapotában, hogy bejegyzett élettárs, szerinte nagy kavarodást okozna egy ilyen változás. A Háttér munkatársa azt mondta: nem látja a racionalitását annak sem, hogy anyakönyvvezető helyett jegyző regisztrálja a kapcsolatokat, mert nagy költséggel járna az ehhez szükséges plusz infrastruktúra.

Arról, hogy a Fidesz konkrét jogokhoz hozzányúlhat-e, Dombos azt mondta, szerinte ezt elég nehéz lenne megindokolni, érvelni mellette. A már most bejegyzett élettársi kapcsolatban élő közel száz párt érintően a jogalkotásról szóló törvény csak annyit köt ki, hogy jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé. Ugyanakkor az Alkotmánybíróság több korábbi határozatában is úgy foglalt állást: a jogbiztonság és a szerzett jog alkotmányos védelme nem értelmezhető akként, hogy a múltban keletkezett jogviszonyokat alkotmányosan soha nem lehet későbbi szabályozással megváltoztatni.

"Elég tanácstalanok vagyunk mi is" - mondta az [origo]-nak a Háttér munkatársa. Kidolgozott stratégiájuk még nincs, de tervezik, hogy összefognak más társadalmi érdekcsoportokkal a Ptk. hatályba lépésének elhalasztásával partvonalra került jogkiterjesztő változások megvédése érdekében.