Rekordszinteken tetőznek az északi folyók

Vágólapra másolva!
Pásztó és Hasznos után Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány. Az északi folyókon, a Sajón, a Hernádon és a Bódván az egyik árhullám éri a másikat, várhatóan több helyen is meghaladják a valaha mért legmagasabb szintet. Győr-Moson-Sopron megyében a katonaság segítségét kérték a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt, Baranyában három elzárt település van.
Vágólapra másolva!

Már tucatnyi településen van veszélyhelyet az országban az árvíz miatt, miután a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) szerdai esti ülésén döntöttek arról, hogy elrendelik azt több Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve Győr-Moson-Sopron megyei településen is. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a bizottság ülése után újságíróknak azt mondta: a kedd este Nógrád megyében két településre, Hasznosra és Pásztóra elrendelt veszélyhelyzetet szerdán kiterjesztették többek között Alattyánra, Jászberényre, Jászárokszállásra, Jászdózsára, Jásztelekre, illetve Bőnyre és Rétalapra.

Az intézkedés Győr-Moson-Sopron megyében megyében 2-3 ezer embert érint, Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont több mint 51 ezret. Itt súlyos problémákkal kell szembenézni a következő napokban - mondta Navracsics, aki emlékeztett arra is, hogy az elmúlt napok után most ismét áradnak a Borsod megyei folyók, a Bódva, a Sajó, a Hernád és a Zagyva. Országszerte mintegy 2000 kilométer hosszúságban ötezer ember védekezik a gátakon, ugyanakkor szinte az egész Alföld belvíz alatt van - mondta Navracsics Tibor.

Pásztón a Hasznosi víztározó kritikus vízszintje miatt mintegy kétezer embert kellett kitelepíteni (helyszíni riportunkat itt olvashatja). Mivel a lehullott eső mennyisége szerdán az előre jelzett alatt maradt, a Hasznosi víztározó szintje nem érte el a kritikus magasságot - közölte az MTI-vel Sisák Imre pásztói polgármester. Szerdára eredetileg 50 milliméternyi esőt jeleztek, de csak 21 milliméternyi esett, így a tározó szintje nem érte el a 17 méter 20 centiméteres kritikus határt, jelenleg 16,9 méter a magassága.

A Zagyva védvonalán a megyei védelmi bizottság már napközben javasolta a veszélyhelyzet kihirdetését a kormánynak. A Zagyva-Tarna vízrendszerében kedden helyenként 25-40 millimétert meghaladó eső esett, ennek következtében a két folyón újabb jelentős árhullám indult el. A Szolnok Megyei Védelmi Bizottság hozzájárult a két Zagyva-menti szükségtározó újbóli megnyitásához. A Zagyva a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt várhatóan Újszász éws Szászberek térségében fog csúcsosodni. A Zagyva menti településeket arról tájékoztatták, hogy várhatóan a valaha mért legnagyobb vízszinten vonul le az ár.

Egyik árhullám a másik után

A Bódva, a Hernád és a Sajó térségében tartós védekezésre kell felkészülni, szinte bármelyik folyóparti településen kialakulhat rendkívüli helyzet - mondta Csont Csaba az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője a Független Hírügynökségnek. Ennek az az oka, hogy egyik árhullám még le sem vonul a folyókon, máris utoléri egy másik, ugyanis a szlovákiai vízgyűjtő területeken is jelentős mennyiségű csapadék esett.

Az eddig mért legnagyobb vízszintek akár több tíz centiméterrel is megdőlhetnek. A Bódva az eddigi rekordját, a 305 centimétert már most megdöntötte, ugyanis Hídvégardónál 310-312 centiméter között mozog a vízszint és további emelkedésre lehet számítani. Már most komoly védekezési munkálatok folynak Szendrő, Boldva és Edelény térségében.

A Sajó ugyancsak gondokat okozhat Alsózsolca, Miskolc, Arnót, Sajópálfalva és Sajóecseg környékén. Szintén komoly védekezési munkálatok várhatók Ónodnál is, a település közelében torkollik egymásba ugyanis a két héttel ezelőtti helyzethez hasonlóan megint egyszerre áradó Sajó és a Hernád.

A Hernád 422 centiméter környékén ingadozik, ám az éjszaka várhatóan rohamosan emelkedésnek indul, akkor éri utol a jelenlegi árhullámot a következő. A folyón akár több tíz centiméterrel is megdőlhet az eddigi árvízi rekord. Így szinte az összes Hernád menti településen hosszú ideig tartó, nehéz védekezésre kell felkészülni.

A Dunántúlon is rossz a helyzet

Közben Győr-Moson-Sopron megyében is kritikus helyzet alakult ki, Bőny térségében. A megyei védelmi bizottság szerdán szintén támogatta, hogy rendkívüli vízügyi készültséget rendeljenek el a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt. Másrészt a bőnyi polgármester kezdeményezésére a védelmi bizottság javaslatot tesz a KKB-nak, hogy 48 órán át 50 katonát vonjanak be a kárelhárítási munkákba. Hende Csaba honvédelmi miniszter már szerdán délután döntött arról, hogy újabb 70 katona és négy jármű induljon a térségbe.

Baranyában jelenleg három elzárt település van, a Karasica mentén kritikus a helyzet - tájékoztatta a Baranya megyei katasztrófavédelem szerdán az MTI-t. Ófalu, Tarrós és Alsómocsolád megközelíthetetlen. A zsáktelepülések bekötőútjain 70-80 centi magasan áll a víz. Emellett több útzár van érvényben vízátfolyás miatt: a hosszúhetényi elágazótól Hirdig, Szentdénesnél a sumonyi elágazásnál, a kátolyi elágazótól Szellőig, valamint a pellérdi bekötőúton. Erdősmecske és Lovászhetény között, a mázai vasúti átjárónál, valamint a sikondai bekötőútnál már feloldották a teljes lezárást.

Az 57-es út olaszi elágazójánál a háromból már csak egy sáv járható, az is rendőri irányítással. A környéket a megáradt Karasica veszélyezteti. Jelenleg Szederkénynél a legkritikusabb a helyzet. Itt a Vám- és Pénzügyőrség, valamint a Misina Mentőcsoport Egyesület tíz-tíz munkatársa is segít a védekezésben. Sásdnál kezd normalizálódni a helyzet, miután apadásnak indult a Baranya-csatorna. A megyében szerdán 25 embert telepítettek ki, s mintegy 260-an vettek részt a védekezésben.

A heves esőzések hatására Fejér megyében kilépett a medréből a mányi halastó, a vízátfolyás miatt lezárták a 1104-es utat - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. A lezúduló víztömeg Bicske 2-3 utcájában házakat is veszélyeztet. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a veszélyeztetett területre 2 ezer homokzsákot szállítottak.

Árhullám a Dunán is

Az elmúlt három nap csapadékos időjárása és a várható újabb esők miatt árhullám várható a Dunán. A jelenlegi ismeretek alapján a lehullott csapadék hatására kialakuló árhullám a Duna magyarországi alsó szakaszán Mohács térségében az első fokú készültségi szintet (700 cm) jelentősen meghaladó, de a másodfokú értéket (850 cm) várhatóan nem elérő vízszintekkel vonul le. Az elsőfokú készültséget Mohács térségében várhatóan szombaton fogja elrendelni a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A tetőzés Mohácson a hét vége felé és a jövő hét elején várható.