Biszku családja tagadja a dokumentumfilm letiltását

Vágólapra másolva!
Biszku Béla lánya szerint nem tiltották le a Biszku Béláról és az 1956 utáni megtorlásokról készült filmet, csak a bemutató halasztását kérték, amíg megnézik a filmet. A film bemutatását tervező mozi korábban azt közölte: a személyiségi jogi pertől tartva nem mutatja be a filmet, amelyben megszólal az 1989 óta visszavonultan élő Biszku is.
Vágólapra másolva!

Nem tiltották le a Biszku Béláról szóló film bemutatását, hanem a bemutató elhalasztását kérték - közölte a Független Hírügynökséggel kedden Biszku Éva, az 1956-os forradalom után belügyminiszterként tevékenykedő Biszku Béla lánya. Biszku Éva hozzátette: ahhoz, hogy hozzájárulhassanak a bemutatóhoz, szeretnének kópiát kapni a filmből, hogy megnézhessék.

A Biszkuról és az 1956 utáni megtorlásokról szóló, dokumentumfilmet a Mandiner című - korábban a Reakció nevet viselő - blog két újságírója, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina készítette. Bakos Edit, az Uránia igazgatója korábban az [origo]-nak azt mondta, épp a film plakátjait helyezték ki, amikor megkereste őket Biszku Éva, és felszólította őket, hogy ne mutassák be a filmet. Arra hivatkozott, hogy a film alkotói nem tájékoztatták pontosan édesapját, mire fogják felhasználni a felvételeket.

Az egykori belügyminiszter lánya Bakosnak azt mondta, ha a család engedélye nélkül mutatja be a filmet az Uránia, személyiségi jogaik megsértése miatt pert indítanak. Az igazgatónő kikérte egy jogász véleményét, aki figyelmezette, ha úgy mutatja be a filmet, hogy egy folyamatban lévő perről tud, akkor jogsértést követ el, ezért a mozi nem tűzi műsorra a Bűn és büntetlenség-et.

Novák elismerte, nem voltak teljesen etikusak a film készítésekor. A két rendező-újságíró egy fiktív ifjúsági szervezet nevében kereste meg az egykori belügyminisztert, és azt mondták neki, hogy egy almanach összeállításán dolgoznak. "Tartottunk attól, nem lesz hajlandó nyilatkozni, ha első perctől elmondjuk neki, hogy újságírók vagyunk" - mondta Novák. Később viszont állítása szerint tájékoztatták Biszkut, hogy mit terveznek, aki "nagy csibészeknek" nevezte őket, de Novák szerint belement az interjúba. Az [origo] múlt héten megkereste Biszku lányát is, de ő nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

A Biszku Béláról szóló filmmel foglalkozott kedden az országgyűlés kulturális bizottsága is. A kormánypárti többségű bizottság megszavazta és a plenáris ülés elé terjesztette azt a határozati javaslatot, amely kimondja, személyiségi jogokra hivatkozva nem lehet történelmi dokumentumfilmeket betiltani.