Késelésről beszélt a Cozma-gyilkosság után R. Sándor

Vágólapra másolva!
"Megszúrtam a magas, csíkos pólóst" - a kilencedrendű vádlott szerint R. Sándor ezt mondta a veszprémi Patrióta Lokálnál történt gyilkosság után. A Cozma-ügyben társtettesként elkövetett garázdaság vádjával huszonöt embert állítottak bíróság elé.
Vágólapra másolva!

A Cozma-ügy csütörtöki tárgyalási napján a kilencedrendű vádlott - egyezően nyomozati vallomásával - azt mondta, hogy R. Sándor elsőrendű vádlott a Patrióta lokálnál 2009. február 8-án hajnalban történtek után megjegyezte: "megszúrtam a magas, csíkos pólóst". A magas, csíkos pólós férfi Marian Cozma, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosa volt, aki belehalt sérüléseibe.

B. Iván vádlott elmondta azt is, hogy a lokálbeli verekedés és emberölés után a 8-as főúton félreálltak a kocsikkal és ott többen veszekedtek "Csokival" (vagyis R. Sándorral) amiatt, hogy miért kellett késelni. A Cozma-ügyben csoportos garázdaság elkövetésével vádolt 25 ember büntetőpere szerdán kezdődött meg a Veszprémi Városi Bíróságon. Az emberöléssel vádolt hét ember ügyét szeptembertől a megyei bíróság tárgyalja.

B. Iván ugyanakkor nem tudja, hogy milyen szúrás miatt "veszekedtek a társak "Csokival". A vádirat szerint ugyanis lent a pincebárban már érte egy könnyebb sérülést okozó szúrás Marian Cozma veséjét, majd fent az utcán kapta a halálos szívszúrást. R. Sándor szerdai bírósági meghallgatásakor megtagadta a vallomástételt és kérdésekre sem volt hajlandó válaszolni. A bírónő által felolvasott nyomozati vallomásában azonban arra hivatkozott, hogy őt egy üveggel fejbe vágták, s csak "homályosan emlékszik" a történtekre. Megjegyezte: ő sosem hord kést magával, nem szúrt meg senkit.

B. Iván - aki egyébként jogvégzett ember, de volt már büntetve csalás és közokirat-hamísítás miatt, most pedig a jelenlegi ügyön kívül hivatali visszaélésre való felbujtás miatt is folytatnak ellene eljárást - azt vallotta, hogy: "Csoki" a benzinkútnál fizetés közben elővette a kését, de Németh Győző is "játszott a késével", sőt másoknál is látott a "zsebűkbe tűzve" kést.

Kábítószert fogyasztottak, felpörögtek, árnyékbokszoltak

B. Iván cáfolta a vádiratnak azon megállapítását, hogy ő és testvére, a nyolcadrendű B. Csaba ötlete lett volna az, hogy Enying után Veszprémben folytassák a mulatozást. Mint mondta: ők közölték éjfél után, hogy elindulnak haza Veszprémbe, s a hatodrendű vádlott, R. János ötlete volt - Enyingen nála ünnepeltek születésnapot -, hogy ők is mennek velük valamennyien, s Veszprémben folytatják a "bulizást". Emlékezete szerint 5-6 kocsival mintegy 25-en indultak el Veszprém irányába.


Videónk az első tárgyalási napról

B. Iván elmondta azt is, hogy Enyingen néhányan kábítószert is fogyasztottak, s a helyi benzinkútnál egyeseken már látszott, hogy "felpörögtek és árnyékbokszoltak". A vádlott szerint a helyismerete miatt ő ment előre a Patrióta bárban, s arra emlékszik, hogy őt R. János követte, aki a bejáratnál egy vendéget - mivel véletlenül összementek - nyakon vágott, egy másikat pedig meglökött. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ő nem hallotta azt - miként az ügyészégi vádiratban szerepel -, hogy a társaságukból valaki azt kiabálta volna: "mennyi embernek elrontjuk a szórakozását" és azt, hogy "itt ma vér fog folyni".

B. Iván elmondta: ő az emeleti bárban volt, s csak arra emlékszik, hogy valaki azt kiabálta; "nagy baj van, gyertek". Mire leért az utcára, azt látta, hogy ott fekszik a földön egy ember, akiben Marian Cozmát, a veszprémi kézilabdást vélte felismerni. "Sokkot kaptam a látványtól - jelentette ki B. Iván, hozzátéve, hogy Cozmát több lány és fiú "próbálta élesztgetni". A kilencedrendű vádlott beszélt arról is, hogy ekkor R. Sándor, N. Győző másodrendű, Sz. Iván harmadrendű és P. Gábor negyedrendű vádlottat az utca sarkán látta beszélgetni. Elmondása szerint P. Gábor "Csokival" (R. Sándor) veszekedett, s "valami olyasmi hangzott el, hogy miért kellett megszúrni".

Sz. Iván harmadrendű vádlott megtagadta csütörtökön a vallomástételt, kérdésekre azonban hajlandó volt válaszolni. A bírónő Sz. nyomozati vallomásából felolvasta, hogy szerinte Cozmáék körülbelül hárman-hatan lehettek az utcán, velük szemben R. Sándor és N. Győző. Sz. Iván - a vallomása szerint - félelmében és segítséget kérni ment vissza az épületbe. Tagadta, hogy részt vett a verekedésben. Szerinte nem azért távoztak el a vendégek a bárból, mert megbotránkoztatták őket, hanem mert "nem tetszett nekik, hogy cigányokkal kell együtt szórakozniuk". Sz. Iván a bírónő kérdésére annyit elmondott, hogy bodzafelvásárlással foglalkozott, s egy enyingi félkész családi házban van résztulajdona. A jövedelmére vonatkozó kérdésre viszont már nem volt hajlandó válaszolni.

Kamarás Gábor, az elsőrendű vádlott, R. Sándor ügyvédje az MTI-nek azt mondta: rossz döntés volt az ügy szétszedése garázdaságra és emberölésre. Szerinte ebből még botrány lesz, ezért fellebbez a megyei bíróság még nem jogerős döntése ellen. Az ügyvéd a tárgyaláson is felvetette, hogy nem szabadna külön, két büntetőperként tárgyalni a Cozma-ügyet. A csoportosan elkövetett garázdaság tárgyalása során ugyanis gyakran esik szó az emberöléssel kapcsolatos nyomozati, ügyészségi vallomásokról.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, ahol nem sokkal korábban verekedés tört ki. A rendőrség szerint R. Sándor szúrta szíven Cozmát. Ivan Pesicet, a horvát válogatott és az MKB Veszprém kézilabdázóját a gyanú szerint N. Győző szúrta vesén, illetve ő rúgta fejbe a Cozma segítségére siető Zarkó Sesumot, a szerb válogatott és a veszprémi csapat kézilabdázóját is.

A Cozma-ügyben csoportos garázdaság elkövetésével vádolt 25 ember büntetőpere szerdán kezdődött meg a Veszprém Városi Bíróságon. A tárgyalást csütörtökön is figyelemmel kísérte a tárgyalóterem melletti szoba kivetítőjén Marian Cozma édesapja, Petre Cozma és a meggyilkolt sportoló lánytestvére is. Az emberöléssel vádolt hét ember ügyét szeptembertől a megyei bíróság tárgyalja.