Vesztegetés miatt őrizetbe vették Wieszt Jánost

Vágólapra másolva!
Vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették Wieszt János korábbi újbudai szocialista frakcióvezetőt, akinek lakásán és más ingatlanán is házkutatást tartottak kedden. Az ügyészség javasolta a politikus előzetes letartóztatását, Wieszt tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az internetre májusban felkerült egy felvétel, amelyen Wieszt egy több millió forintot tartalmzó borítékot vett át egy vállalkozótól, aki állítja, hogy a politikus kenőpénzt kért tőle.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették, majd gyanúsítottként hallgatták ki Wieszt Jánost hivatalos személy által elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja miatt - közölte kedd délután a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A gyanúsított a bűncselekmény elkövetését tagadta, és panaszt tett az őrizetbe vétel, a kihallgatás és a lakásán, valamint más ingatlanán végrehajtott házkutatás ellen. Az ügyészség indítványozza W. János előzetes letartóztatásának elrendelését - olvasható az ügyészségi közleményben.

Az MTI névtelen szocialista forrásra hivatkozva számolt be arról kedden, hogy házkutatást tartottak Wieszt János korábbi újbudai szocialista frakcióvezető lakásán, majd az ügyészségen hallgatták ki a politikust.

Wieszt Jánosról májusban került fel az internetre egy rejtett kamerával készült felvétel, amelyen több mint kétmillió forintot vesz át borítékban. A felvételt még 2007-ben készítette Gálfi István vállalkozó, aki azt állítja, a politikus azért kérte a kenőpénzt, hogy megvásárolhassa az általa évek óta bérelt üzlethelyiséget, amelynek bérletét fel akarták mondani.

Wieszt először azt mondta: nem emlékszik a történtekre, de elismerte, hogy ő látható a felvételen. Később már arról beszélt, hogy a videó teljes mértékben manipulatív, megvágták, ezért azt javasolta, hogy azt szakértővel vizsgáltassák meg. Szerinte a felvételen nem kenőpénzt vesz át, hanem kölcsön kapott a vállalkozótól.

Lendvai Ildikó MSZP elnök és Burány Sándor, a fővárosi szervezet elnöke kezdeményezte Wieszt párttagságának felfüggesztését, és felszólították, hogy mondjon le kerületi és fővárosi önkormányzati mandátumairól. A képviselő erre kilépett ugyan a fővárosi MSZP-frakcióból, és függetlenként folytatta munkáját. Az ügyben a BRFK vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást, majd az ügy múlt héten került át a Budapesti Nyomozó Ügyészségre.