Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A gyanús moszkvai ingatlanügyet is kivizsgálná a kormány

Vágólapra másolva!
Négy, az előző kormány által kötött szerződést fog vizsgálni az elszámoltatási kormánybiztos javaslatára a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A vizsgált ügyek között van a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanértékesítése is, amely miatt tavaly november óta nyomoz az ügyészség is.
Vágólapra másolva!

Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos javaslatára négy, az előző ciklus alatt kötött állami szerződést vizsgál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI). Erről Papcsák beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

A KEHI a sanghaji világkiállítást, a sukorói kaszinó koncesszióját, az Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseket és a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanértékesítését vizsgálja majd. Papcsák azt mondta: ezen ügyekben a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok közvetlenül érintettek. Azért is kellett bevonni a KEHI-t a vizsgálatokba - mondta Papcsák -, mert az állammal több milliárdos értékben kötöttek szerződést és az állammal szerződő felek tulajdonosi háttere offshore társaságnak minősül.

A moszkvai kereskedelemi képviselet eladását az [origo] több cikkben igyekezett feltárni, ezeket itt tudja elolvasni. Az ügyben tavaly november óta nyomoz az ügyészség is. Az ügyészség azt gyanítja, hogy ha a jogszabályoknak megfelelő módon adták volna el a 17 ezer négyzetméteres moszkvai ingatlant, akkor 4 milliárd forintnál magasabb áron lehetett volna értékesíteni a korábban állami tulajdonban lévő épületet. De magánokirat-hamísítás gyanúja miatt is nyomoznak az ügyben, az ügyészség szerint ugyanis az épület eladásáról szóló első adásvételi szerződést nem a jogszabályok betartásával kötötték meg, a második szerződés pedig csak arra szolgált, hogy ezeket a hiányosságokat orvosolja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről