Kivizsgáltatja a potencianövelő szereket az egészségügyi államtitkár

Vágólapra másolva!
Egy gyógyszerészeti szaklap szerint nem engedélyezett, szintetikus hatóanyagok is vannak a növényi hatóanyagúként hirdetett potencianövelő szerekben. Az egészségügyi államtitkár emiatt vizsgálatot rendelt el.
Vágólapra másolva!

Azonnali vizsgálatot kezdeményezett nyolc, Magyarországon forgalomban lévő potencianövelő étrend-kiegészítő miatt Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára - közölte a minisztérium a Független Hírügynökséggel. Az államtitkár az ÁNTSZ-t bízta meg a vizsgálattal, de felkérte az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézetet (OÉTI) is, hogy a lehető leghamarabb kezdje meg az ellenőrzéseket.

A Gyógyszerészet című szaklap júliusi száma arról írt, hogy a lap által megvizsgált tíz étrend-kiegészítőből nyolcnál fennáll a hamisítás gyanúja. Olyan, legálisan bejelentett készítményeket vizsgáltak, amelyeket növényi hatóanyagúként hirdettek. Hatban azonban olyan szintetikus hatóanyagot találtak, amelyek csak gyógyszerként forgalmazható vegyületek, étrend-kiegészítőkben ezeket nem lehet használni. Ezen kívül egy termékben koffeint mutattak ki, egy másikban pedig johimbint, ami Magyarországon már nem forgalmazható.