Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Negyven árvízkárosult bőnyi család nem térhetett még haza

Vágólapra másolva!
Több tucatnyian még mindig nem tudtak visszaköltözni otthonaikba Bőnyön, ahol május közepén több mint száz házat öntött el az árvíz. A falak két hónap után sem száradtak ki, és sokaknak a biztosító sem fizetett eddig. Mezőörsön valamivel jobb a helyzet: ott az árvíz kisebb károkat okozott és már mindenki visszatérhetett otthonába.
Vágólapra másolva!

Májusban százhúsz házat vett körbe a Cuhai Bakony-ér Bőnyön, több mint száz családnak el is kellett hagynia otthonát. Jelenleg még mintegy negyven család nem térhetett vissza lakásába, sokan pedig csak egy szobát tudnak használni - mondta Bőny polgármestere, Muraközi László.

Gressai Bernadették például egész életüket a felső szintre költöztették, lent ugyanis minden tönkrement. Az ablakokon át ömlött be a víz májusban. Még csak a bontást kezdték el: a vakolatot verik le, hogy a falak jobban száradjanak. A ventilátor is folyamatosan megy. Az ablakokat is cserélni kell, mert az áradat kitörte azokat. Mintegy tízmillió forint a káruk, eddig azonban nem fizetett nekik a biztosító, így a helyreállításnak sem tudtak nekiállni.

Mezőörsön már mindenki visszaköltözhetett, az otthonok egy részét azonban még nem sikerült teljesen rendbe tenni. Több tucat lakást öntött el a májusi árvíz. A Független Hírügynökség által megkérdezetteknek itt fizetett a biztosító.

Mindkét településen azonban sok munka van még hátra. Az elöntött házaknál építőanyagok és törmelékek sorakoznak. Az árvízkárosultak abban bíznak, hogy még a hideg idő beállta előtt rendbe tudják hozni otthonaikat, sok helyen ugyanis a fűtés is tönkrement.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről