Szexet és pénzt gyanít a pécsi felmentések mögött a egyházi szaklap

Vágólapra másolva!
Felmentették a pécsi egyházmegye két, vezető beosztású alkalmazottját - közölte az Egyházfórum című folyóirat. A lap szerint a Vatikán gazdasági és szexuális visszaélések gyanúja miatt vizsgálódott a püspökségnél az elmúlt évben. A püspökség annyit közölt, hogy az egyházmegyei vagyonkezelőt az egészségi állapota miatt mentették fel, nem pedig menesztették.
Vágólapra másolva!

Felmentették a pécsi egyházmegye két, vezető beosztású alkalmazottját, a gazdasági főigazgatót és a püspöki iroda vezetőjét - közölte több különböző forrásra hivatkozva az Egyházfórum című folyóirat főszerkesztője, Wildmann János. Wildmann a Független Hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában azt írta, hogy a Szentszék gazdasági és szexuális visszaélések gyanúja miatt folytatott vizsgálatot a püspökség vezetése ellen az elmúlt évben.

Wildmann János még 2006-ban kért vizsgálatot a pécsi egyházmegye vezetősége ellen felmerült vádakkal kapcsolatban, amelyek között gazdasági és szexuális visszaélések, többek közt egy pedofilia gyanújába került pap ügyének eltussolása is szerepelt. A Szentszék vizsgálatának első következménye lehet a gazdasági főigazgató és a püspöki iroda vezetőjének felmentése - fogalmazott Wildmann János.

A Független Hírügynökség más, neve elhallgatását kérő forrásból úgy értesült, hogy az egyházmegyének utalt állami támogatások felhasználásával és a különböző egyházmegyei beruházások, illetve felújítások gazdasági ügyeivel kapcsolatban merültek fel elszámolási problémák, míg voltak olyan egyházmegyei alkalmazottak, akik homoszexuális zaklatás áldozataivá váltak. A Független Hírügynökség szerint néhányan más egyházmegyébe kérték át magukat, de voltak olyanok is, akik a papi hivatást hagyták el a zaklatások miatt.

A pécsi egyházmegyei Hatóság közleményében azt írta: nem folytat és nem is folytatott vizsgálatot a Szentszék a Pécsi Egyházmegye vezetése ellen, így nem lehetett felmentés a vizsgálat vége. A közlemény szerint Mayer Mihály pécsi megyéspüspök az egyházmegyei vagyonkezelőt az egészségi állapota miatt mentette fel és nem menesztette.

A nyilatkozat szerint a korábbi gazdasági vezető, aki 20 éven keresztül töltötte be hivatalát, kérelmezte a püspöknél, hogy a megromlott egészségi állapota miatt őt mentse fel a betöltött tisztsége további ellátása alól, amely kérelmet a püspök elfogadta. A püspök a vagyonkezelőt 2010. szeptember 30. napjával felmentette. Nemcsak a vagyonkezelő, hanem a gazdasági irodaigazgató személyében is változást történt, Mayer Mihály az informatikában jártas munkatársát nevezte ki az egyházmegye feladatainak napi ellátására - olvasható a püspökség nyilatkozatában.

Az ügy előzményeiről 2007-ben beszámolt a HVG című hetilap is. A HVG többek között azt írt, hogy Ternyák Csaba egri érseket 2006-ban - amikor is a papok ügyeit intéző legmagasabb katolikus egyházi fórum, a római Papi Kongregáció titkára volt - megkeresték a pécsi egyházmegyéből azzal, hogy valószínűleg súlyos visszaéléseket tussoltak el az egyházmegyében. A HVG szerint homoszexuális viszonyok és gazdasági bűncselekmények mellett egy pedofília gyanújába keveredett pap ügyének elkenése is szerepelt a bejelentésben. A HVG az Egyházfórumra hivatkozva azt írta, hogy Ternyák nem indított vizsgálatot, viszont a bevádoltakat nemcsak az ellenük tett feljelentésről, hanem a feljelentő személyéről is tájékoztatta.

A folyóiratot kiadó Egyházfórum Alapítványt 1991-ben alapították, tevékenységi köreként a "hitéleti tevékenységet" jelölték meg. A szervezet 1986-tól jelentet meg folyóiratot és ad ki könyveket, amelynek célja saját meghatározásuk szerint "a II. Vatikáni zsinat (1962-1965) szellemiségének közvetítése és művelése". Az Egyházfórum főszerkesztője, Wildmann János közgazdász-teológus 2010-ben LMP képviselőjelöltjeként indult az országgyűlési választásokon Baranya megyei 2. választókerületében.