Magyar Nemzet: A középiskolák többsége hibázott a felvételik során

Vágólapra másolva!
Az Oktatási Hivatal vizsgálata a középiskolák 70 százalékában szabálytalanságokat talált a felvételi eljárások során - írja a Magyar Nemzet. Az egyik leggyakoribb hiba az volt, hogy a középiskolák nem megfelelően rangsorolták a felvételizőket, több iskolában például az ábécésorrend döntött az azonos pontszámot elért hallgatók között.
Vágólapra másolva!

Az Oktatási Hivatal jelentése szerint a 2009. november 2. és 2010. április 30. között megvizsgált középiskolák 70 százalékában találtak szabálytalanságokat a felvételi eljárások során - írja a Magyar Nemzet. Nyolcvanhárom intézmény figyelmeztetést kapott, hármat pénzbüntetéssel sújtott a hatóság.

Az egyik leggyakoribb hiányosság az volt, hogy az iskolák nem vagy nem megfelelően szabályozták, hogy rangsorolják a felvételi során azonos pontszámot elérő hallgatókat. Több iskolában az azonos pontszámot elérők között az ábécésorrend döntötte el, hogy kit vesznek fel az iskolába. Több intézmény nem tájékoztatta a jeletkezőket a felvételi követelményekről, volt, ahol túl későn és az előírtnál rövidebb ideig lehetett megnézni a kijavított dolgozatokat, de előfordult az is, hogy a szóbeli vizsgáért több pontot adtak, mint amennyit a jogszabály megenged.