Vágólapra másolva!
Ismert üzletemberek is kaptak rangos állami kitüntetést az október 23-i ünnepségsorozat részeként. A díjazottak között van Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Fodor István, az Ericsson Magyarország egykori vezetője, aki korábban részt vett a Fidesz gazdasági programjának kialakításában is. Díjat kapott Demjén Ferenc zenész is.
Vágólapra másolva!

Péntek este állami kitüntetéseket adott át a Parlamentben Schmitt Pál köztársasági elnök az október 23-i ünnep alkalmából. A kitüntetettek között van Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, aki a hivatalos indoklás szerint "a magyar és kelet-közép európai régió energiaellátásának diverzifikálásában és biztonságának fokozásában, a Mol-csoport üzleti modelljének kialakításában végzett tevékenységéért" kapja a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal elnevezésű kitüntetést.

"Tíz éve vagyok a Mol élén, és büszke vagyok arra, hogy az elmúlt évtizedben a Mol piaci értéke az ötszörösére növekedett, vezetésem alatt a Mol Európa leghatékonyabb olajipari vállalatává, illetve a régió meghatározó gazdasági szereplőjévé növekedett" - nyilatkozta az elismerés alkalmából Hernádi az MTI-nek. Hozzátette, "a legbüszkébb azonban az elmúlt 10 év alatt kialakított munkatársi gárdára vagyok, akik rengeteg helyen és helyzetben bizonyították rátermettségüket és szaktudásukat".

Hernádi 1999-ben lett tagja a Mol igazgatóságának, majd 2000-ben előbb az igazgatóság elnökének választották, egy évvel később pedig a vezérigazgatói posztot is megkapta. Idén a kormányváltás után megjelentek olyan híresztelések, hogy távozik a Mol éléről, és esetleg kormányzati pozíciót fog betölteni, ezt azonban tagadta, és mások sem erősítették meg.

Magas rangú állami kitüntetést, középkeresztet kapott egy másik ismert üzletember, Fodor István, az Ericsson magyarországi vállalatának korábbi vezetője. "Talán ha akarná, sem tudná az ember megítélni belülről munkásságának széles értelemben vett hasznosságát. Megtisztelő, hogy ezt valakik megtették. Nagyon örülök ennek a legmagasabb szintről kapott elismerésnek, kitüntetésnek" - fogalmazott az MTI-nek Fodor, aki 2008-ig állt az Ericsson Magyarország élén. Sólyom László korábbi államfő felkérésére részt vett a többek között a korrupció elleni harccal foglalkozó Bölcsek Tanácsa munkájában. Fodor tanácsadóként segítette a Fideszt is gazdasági kérdésekben, derült ki az [origo] egyik tavaly nyári cikkéből.

Az egykori üzletember jelenleg annak a Széll Kálmán Alapítványnak a kuratóriumát vezeti, amelynek rendezvényén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette az úgynevezett válságadó bevezetését.

A legrangosabb kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét kapta Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Jakubinyi György Miklós római katolikus érsek.

Hernádihoz hasonlóan középkeresztet a csillaggal kitüntetést kapott Kukorelli István egykori alkotmánybíró, Knoll József farmakológus, Tímár Sándor koreográfus és Roska Tamás egyetemi tanár.

Fodor Istvánhoz hasonlóan középkeresztet kapott többek között a szintén üzletember Csák János Zoltán, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes (a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója), Edvi Péter Tamás, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító-elnöke és Demjén Ferenc énekes.

Forrás: MTI/Beliczay László
Forrás: MTI/Beliczay László

Demjén Ferenc átveszi a kitüntetést Schmitt Páltól