Bíróságon próbálja visszaszerezni a Duna Tv a gyanús szerződések alapján kifizetett százmilliókat

Vágólapra másolva!
Magyar szupermen helyett hackerelhárítókat, ezoterikus iskolai történet helyett pedig munkahelyi szituációs komédiát kapott állítása szerint a Duna Tv, ezért bíróságon próbálja visszaszerezni azt a 330 millió forintot, amit két sorozatért fizetett ki. A csatorna közel félmilliárd forintot kifizetett egy titokzatos cégnek is három olyan sorozatért, amelyeket még nem kaptak meg, pedig a szerződésben szabott határidő már lejárt.
Vágólapra másolva!

Bíróságon, kamatostól próbálja visszaszerezni a Duna Tv azt a több mint 330 millió forintot, amit két sorozatért fizetett ki idén - tudta meg [origo] a Duna Tv sajtóosztályától, miután arról érdeklődtünk, mikor fogják bemutatni azokat a sorozatokat, amelyeket a tavaly a televízónak ítélt 2,3 milliárd forintos költségvetési többlettámogatásból rendelt meg a csatorna.

A Duna Tv az Egy különleges ember és a Suli buli című sorozatok miatt indított pert, mert megítélése szerint nem azt kapta a gyártótól, amit megrendelt, az elkészült sorozatok sem tartalmilag, sem technikailag nem feleltek meg a szerződésben rögzített feltételeknek.

Szuperman helyett hackerek

"Az Egy különleges ember Szlobodnyik Árpád magyar szupermenről szólt volna, ám az elkészült alkotás egy, a kormány által pénzelt, titkosan működtetett infrastrukturális védelmi osztag küzdelmét mutatja be a számítógépes támadások ellen. A Suli buli című sorozat szinopszisa egy ezoterikus történetről szól, ehelyett a szerződéses partnerek egy munkahelyi szituációs komédiát adtak át a Duna Televíziónak" - írta a sajtóosztály. Ráadásul - írták -, a filmek nem is a megrendelt HD minőségben készültek el.

A Duna Tv külsős szerződéseivel, köztük ennek a két sorozatnak a megrendelésével korábban több cikkben foglalkozott az [origo]. Az Egy különleges ember egy nyolcrészes, részenként 30 perces játékfilmsorozat, amelyet 205,2 millió forintért rendelt meg a Duna Tv a Jadedragon TV Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-től. A Suli buli című hatrészes sorozatra 162,5 millió forintért szerződtek a See Walker Televison Szolgáltató Kft.-vel. A két sorozatot azonban nem ezek a cégek, hanem a Megafilm Kft. gyártja 68 és 48 millió forintért, azaz a tényleges költségvetésük jóval kisebb, mint amennyit a Duna Tv fizetett értük (a két szerződésről bővebben itt olvashat).

A két sorozatot eredetileg nyár elején akarta bemutatni a csatorna, majd egy szerződésmódosítást követően július végéig adtak határidőt a forgatásra, és augusztus 1-re tűzték ki a bemutató. A Duna Tv az ár 90 százalékát már kifizette a gyártónak. Az Egy különleges emberért 184,68 millió forintot, a Suli buliért pedig 146,25 millió forintot júniusig átutaltak a Jadedragon és a See Walker Kft-nek. Ezt a pénzt próbálják most visszaszerezni kamatokkal együtt.

Forgatókönyv szerint mentek

A Duna Tv korábban azt írta az [origo]-nak, hogy a sorozatokat piaci áron, a szinopszisok alapján, a szereplők és a készítők ismeretében rendelték meg a cégektől, "a megvalósítás kontrolljára és a teljesítést követő ellenőrzésre" pedig kellő biztosítékot nyújtanak az "igen körültekintő" szerződések. A csatorna sajtóosztálya ugyanakkor kedden már azt közölte az [origo]-val, hogy "a megfelelő szerződéses biztosítékok ellenére szerződésszegés történt", így fordulhatott elő, hogy nem azt kapták, amit kértek, de ennek részleteit a folyamatban lévő peres eljárásra hivatkozva nem árulták el. Megkerestük a filmeket gyártó Megafilm producerét, Kálomista Gábort, aki a két sorozatról annyit mondott, hogy azokat az eredeti forgatókönyvnek megfelelően, HD minőségben készítették el 68 és 48 millió forintos költségvetéssel.

A Megafilm azonban nem a Duna Tv-vel, hanem a Jadedragon és a See Walker Kft.-vel szerződött. A két cég nevében a Duna Tv-vel szerződést kötő Turi János Sándorral nem sikerült beszélnünk, levelünkre nem válaszolt, telefonját pedig egy nő vette fel, aki azt mondta, Turi nem akar a szerződésekről az [origo]-nak nyilatkozni. (Turi János Sándor a cégekről szóló júliusi cikkünk után pár nappal eladta a Duna Tv-vel szerződő cégeit egy villanyszerelőnek és egy takarítónak, de a cégeknek az év végéig még ő maradt az ügyvezetője. Erről bővebben itt olvashat.)

Három sorozat még hiányzik

A Duna Tv szerint a peres eljárás eredményétől függ, hogy be tudja-e mutatni valaha a két sorozatot a csatorna. Az Egy különöleges embert és a Suli bulit abból a 2,3 milliárd forintos költségvetési többlettámogatásból rendelte meg a Duna Tv, amit még tavaly novemerben a szocialista Jánosi György javaslatára csoporotsítottak át az MTV-től a kisebbik köztévéhez. A csatorna a pénz egy részét filmekre költötte, 1,358 milliárd forintból pedig összesen nyolc sorozatot rendelt külső gyártóktól. (A tévé filmvásárlási szerződéseiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

A nyolc megrendelt sorozatból eddig hármat mutatott be a tévé. Az MTV-től megörökölt Tűzvolnalban legújabb évadja időre elkészült, augusztus elején kezdték el vetíteni. (A sorozat nézettségéről itt olvashat bővebben.) A Diplomatavadász című 11 részes sorozatot augusztus 19-én kezdték vetíteni, de 6 rész után levették a műsorról, szeptember 23-a óta nem szerepel a Duna Tv műsorújságjában. A Balaton történetét bemutató sorozat első részét amelyre szintén Turi János Sándorral kötött szerződést a Duna Tv, a múlt héten mutatták be.

A Gézengúzok című ifjúsági sorozatot, valamint a Dunát és Magyarország tájegységeit légifelvételeken bemutató sorozatokat, bár a szerződés szerint már el kellett volna készülniük, még nem vette át a Duna Tv - közölte a sajtóosztály. A három sorozatot összesen 506,3 millió forintért rendelte meg a tévé az akkor két és fél hónapja alakult ARAC Produkciós Iroda Kft-től. Ebből az összegből a sajtóosztály szerint csak tíz százalékot tartott vissza a Duna Tv, azaz több mint 455 millió forintot már kifezettek a sorozatokért.

Az [origo] korábban megpróbált kapcsolatba lépni az ARAC Produkciós Kft-vel, de ügyvezetőjét nem értük el, székhelyén pedig csak egy székhelyszolgáltató irodát találtuk (erről bővebben itt olvashat). A Filmiroda adatai alapján a Gézengúzok forgatását Turihoz hasonlóan az ARAC is továbbadta egy ismert cégnek, a Next Productions Kft-nek.

A Duna Tv szerint mindhárom sorozat "az utolsó fázisban van". Arra a kérdésünkre, hogy meddig várnak, illetve mi a tervük, ha nem érkeznek meg a sorozatok, a csatorna azt válaszolta, hogy "amennyiben kötelezettségeiket nem teljesítenék maradéktalanul, úgy velük szemben is megtesszük a szükséges jogi lépéseket".