Börtönre ítéltek rendőrökre támadó fatolvajokat Borsodban

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetésre ítélte a Szikszói Városi Bíróság azt a három férfit, akik rendőrökre támadtak tavaly februárban, miután falopáson kapták őket. A férfiak tagadták a támadást és a falopást is, de egymásnak ellentmondó vallomásokat tettek arról, miért mentek az erdőbe. Az ítélet egyelőre nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Börtönbüntetésre ítélt a Szikszói Városi Bíróság három csenyétei férfit, akik az erdőben jogtalanul fát vágtak, majd a kiérkező rendőrök ellen fordultak. Az ügyben a Miskolci Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat - közölte Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség sajtószóvivője szerdán.

A börtönre ítélt három - 52, 35 és 27 éves - férfi tavaly februárban Csenyéte külterületén jogtalanul fát vágott ki, amikor két vadász tetten érte őket - mondta az ügyész. A vadászok értesítették a rendőrséget. Mire a járőrautó a helyszínre ért, a faluból egy 6-8 fős társaság csatlakozott a fatolvajokhoz. Közülük többen fenyegetni kezdték a vadászokat, ezért az egyik vadász a puskáját maga elé tartotta, így tudta távol tartani a fenyegetőző, szitkozódó embereket.

A két járőr épp a vadászokat hallgatta meg, amikor a kistelepülésről újabb csoportok érkeztek, amelyek fenyegetően körbevették a két rendőrt. A járőrök igazoltatni akarták a falopáson tetten ért három férfit, akik azonban semmilyen személyi adatot nem voltak hajlandóak közölni. Ekkor a rendőrök felhívták a figyelmüket arra, hogy ez esetben előállítják őket; erre a három férfi a tömegtől botokat kért, ezekkel közelítettek a rendőrök és a vadászok felé - tette hozzá Martossy György.

Az ügyész elmondása szerint a rendőrök elővették a szolgálati tonfát, egyikük figyelmeztetést követően gázspray-vel fújt a későbbi vádlottak felé, akik azonban tovább hergelték és a járőrök megtámadására buzdították a csoportosulást. Többször felszólították a rendőröket, hogy vegyék le az egyenruhájukat és verekedjenek meg velük. Az indulatokat végül rendőri erősítéssel sikerült megfékezni. A három férfit előállították, a 20-30 fősre duzzadt tömeget pedig feloszlatták.

A vádlottak tagadták a cselekmény elkövetését. Vallomásuk szerint a rendőrök minden ok nélkül tonfát és gumibotot alkalmaztak velük szemben, valamint lefújták őket gázspray-vel. Azt állították, hogy ők csitítani akarták a tömeget és nem támadtak a rendőrökre. A jelenlévők ellentmondásos vallomásokat tettek azzal kapcsolatban, hogy miért mentek a helyszínre. Többségük egyébként a vádlottak hozzátartozója volt.

A Szikszói Városi Bíróság a közelmúltban az 52 éves vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek a végrehajtását 3 évre felfüggesztette. A 35 éves férfi 8 hónap letöltendő börtönt kapott, és elrendelték a korábban csalás miatt rá kiszabott 8 hónap börtönbüntetés végrehajtását is. A 27 éves vádlottat 1 év 9 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és szintén elrendelték a rá korábban - csalás, illetve garázdaság miatt - kiszabott 8 hónap, illetve 9 hónap börtönbüntetés végrehajtását. A vádlottak felmentésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.