Orbán szerint a diktatúra hatékonyabb volt a romák foglalkoztatásában

MARTONYI János külügyminiszter, Catherine ASHTON, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök és José Manuel BARROSO Brüsszelben, Európai Bizottság
Vágólapra másolva!
A 2011 első felében esedékes soros magyar EU-elnökségről beszélt a Le Figaro című francia napilapnak adott interjúban Orbán Viktor kormányfő. Orbán azt mondta: kénytelen megállapítani, hogy a romák képzése és foglalkoztatottsága szempontjából a diktatúra hatékonyabb volt. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktorral készült interjút közölt a Le Figaro című francia napilap, a magyar miniszterelnök ugyanis csütörtökön kezdi kétnapos látogatását Párizsban.

A 2011 első felében esedékes soros magyar EU-elnökség prioritásairól Orbán azt mondta, hogy eredetileg két fontos témára kívánta Magyarország ráirányítani a figyelmet: a kulturális sokszínűségre és a vízgazdálkodásra. Ezekről nem is mondott le, de időközben más érzékeny témák kerültek előtérbe, például a gazdasági kormányzás, a nemzeti gazdaságpolitikák összehangolása. Orbán fontosnak tartja még a romakérdést, a Duna-stratégiát, valamint a keleti partnerség és Horvátország uniós csatlakozásának segítését.

A romák letelepedéséről azt mondta: "a mi stratégiánk az, hogy itt akarjuk őket tartani". Szerinte az Európai Unió leggazdagabb országainak meg kell érteniük, hogy ez az ő érdekük. "Ami pedig a romákat illeti, nekik azt kell megérteniük, hogy a szegénységből való kilábaláshoz, dolgozni kell" - tette hozzá. Ehhez pedig a miniszterelnök szerint perspektívákra, munkahelyekre és jobb oktatási rendszerre, valamint valódi európai romastratégiára van szükség.

"Eléggé csalódott vagyok azért, amit eddig tett Magyarország. Én, aki részt vettem a kommunista rendszer megbuktatásában, kénytelen vagyok megállapítani, hogy a romák képzése és foglalkoztatottsága szempontjából a diktatúra hatékonyabb volt. Ez tűrhetetlen: ezért vagyok eltökélt annak bebizonyításában, hogy a demokrácia ezen a téren is nemesebb rendszer" - fogalmazott Orbán.