Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csődbe juthat egy somogyi falu két kirúgott tanár miatt

Vágólapra másolva!
Két szabálytalanul kirúgott pedagógus kártérítése miatt fenyegeti csőd a Somogy megyei Istvándit, miután a munkaügyi bíróság több tízmillió forint kifizetésére kötelezte az önkormányzatot. A tanároknak 5 évre visszamenőleg kell kifizetni a bérét, a falunak azonban nincs erre pénze. A település fellebbezett az ítélet ellen.
Vágólapra másolva!

Csőd fenyeget egy Somogy megyei falut, miután a munkaügyi bíróság kimondta, hogy a településnek több tízmillió forintot kell fizetnie két szabálytalanul kirúgott pedagógusnak - írja a Somogy Online. A két kirúgott tanárt 5 éve menesztették, amikor Istvándiban jogutód nélkül megszüntették a helyi iskolát. A pedagógusoknak azonban nem fizették ki a felmentési időre járó 8 havi bért.

Mivel a bíróság szerint szabálytalanul szűntették meg a közalkalmazotti munkaviszonyt, a két tanárnak visszamenőleg jár az elmaradt 5 évi bére. Az ítélet szerint a tanároknak ezen kívül ki kell fizetni a nyolchavi felmentési időre járó bért is, valamint 12 havi bérnek megfelelő kártérítést. Mindez Istvándi polgármestere szerint több tízmillió forint.

Bencsik János, a falu polgármestere a Somogy Online-nak azt mondta, hogy a százmillió forintos költségvetéssel gazdálkodó falu nem képes kifizetni a pénzt. A polgármester szerint az ügyben érintett Dráva menti iskolafenntartó társulás letétbe helyezte a megítélt kártérítést, hogy annak összege ne emelkedjen tovább, de fellebbezett a döntés ellen, és a Legfelsőbb Bíróságtól várja az ítélet megváltoztatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről