Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az Álomsziget miatt is nyomoz az ügyészség

Vágólapra másolva!
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése alapján az ügyészség elrendelte a nyomozást az Álomsziget kaszinóprojekt ügyében. Az ügyészség egyelőre egy üzletrész-értékesítést vizsgál, de Budai szerint más gyanús körülmény is van, és vizsgálni kellene "egyes korábbi állami vezetők büntetőjogi felelősségét" is.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség az Álomsziget elnevezésű, a Hajógyári-szigetre tervezett kaszinóprojekt ügyében - közölte a főügyészség tájékoztatására Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, aki szerdán tett feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, valamint hivatali visszaélés elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

A kormánybiztos közleménye szerint a nyomozást egy, "a projekthez kötődő üzletrész-értékesítés ügyében" rendelte el a főügyészség. Budai szerint ugyanakkor az ügyészségnek vizsgálnia kell a terület privatizáció során keletkezett, általa 2 milliárd forintosnak ítélt vagyonvesztést, illetve a Hadrianus palota területének visszavásárlásával kapcsolatos körülményeket, illetve egyes korábbi állami vezetők büntetőjogi felelősségét is.

Az Álomsziget beruházást a Gyurcsány-kormány - Veres János pénzügyminiszter előterjesztésére - 2009 márciusában minősítette kiemelt beruházássá. Budai szerint törvénytelenül, mivel nem állt fenn az ezt lehetővé tevő fontos közérdek. A kiemelt státuszt az Orbán-kormány visszavonta, a befektető kaszinókoncessziós pályázatát pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről