Parlamenti bizottság keresi a vörösiszap-katasztrófa okait

Vágólapra másolva!
Megalakult az iszapkatasztrófa felelőseit kereső parlamenti bizottság. A testület feladata elsősorban a politikai felelősség megállapítása. A bizottság elnöke a felállítást kezdeményező jobbikos Kepli Lajos, alelnöke pedig az MSZP képviselője, Gőgös Zoltán lett.
Vágólapra másolva!

Öt kormánypárti és öt ellenzéki taggal vizsgálja a vörösiszap-katasztrófa okait a parlamenti bizottság. A vizsgálat során arra keresik a választ, hogy milyen mulasztások vezettek a vörösiszap-tározó gátjának átszakadásához, illetve hogy a tározó építése és fenntartása során követtek-e el visszaéléseket.

A vizsgálóbizottság a tevékenységéről jelentést készít, és a jövő év novemberéig benyújtja a parlamentnek. A testület megbízatása a jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat elfogadásáig, illetve a beterjesztési határidőig tart.

A bizottság megvizsgálja az országban a környezetre veszélyes technológiát alkalmazó - működő vagy már bezárt - más ipari létesítmények állapotát, a feladat ellátásához szakértőket is felkérhetnek.

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, és százhúszan megsérültek.