Többen hűltek ki otthon, mint az utcán

Vágólapra másolva!
Október óta már csaknem 100 ember halt meg a hideg miatt a rendőrség adatai szerint. Ezen a télen 42-en a közterületeken hűltek ki, 57 ember viszont otthon halt meg a hideg miatt. A Máltai Szeretetszolgálat szerint még ennél is több áldozata lehet a télnek.
Vágólapra másolva!

Többen haltak meg otthonukban a hideg miatt, mint a köztereken. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint ezen a télen, október elsejétől december 30-ig közterületen 42, magánháznál pedig 57 ember hűlt ki. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint még ennél is rosszabb lehet a helyzet, Vecsei Miklós azt mondta, hogy éves szinten legalább 260-an halnak meg a hideg következtében, de a rendőrség adatai között a kórházi kihűlések valószínűleg nem szerepelnek.

Elsősorban nem hajléktalanok fagynak meg, hanem idős, magányos emberek hűlnek ki otthon, vagy az utcán összeesve. A fővárosban már megteltek a hajléktalanszállók, az intézmények 120-130 százalékos kihasználtsággal üzemelnek. A Déli pályaudvarnál és a Nyugati téri alujáróban úgynevezett túlélési pontok is vannak, ahol azok húzhatják meg magukat éjszakára, akik nem akarnak bemenni az ellátóhelyekre.