Megindult az árhullám a Körösökön is

Áradnak a Körösök a sok csapadék, illetve a hó olvadása miatt. A Fekete-Körösnél magyar területen már elsőfokú a készültség, a Fehér-Körösnél várhatóan vasárnapra kell kihirdetni a másodfokú készültségi szintet. Közben a belvíz ellen is ad munkát ezeken a területeken.

Az elmúlt időszakban a Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területén lehullott nagy mennyiségű csapadék, illetve a hó olvadása miatt árhullám indult meg a Körösökön - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) pénteken.

Január elsején reggel a Fekete-Körös magyar területen Antnál 501 centiméteres vízállásnál elérte az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet. Tetőzésére szombaton éjszaka lehet számtani megközelítőleg 800 centiméternél. Ezen a szakaszon hétméteres vízállásnál már harmadfokú készültséget szokott elrendelni az igazgatóság.

Árad a Fehér-Körös is, bár Gyulánál még nem kellett elrendelni készültséget, de a folyó vízszintje január harmadikára várhatóan mintegy négy métert fog emelkedni, és így eléri a másodfokú készültségi szintet.

Az olvadás és a sok eső miatt több szakaszon is belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Így az új év első napján másodfok mellett védekeznek a Mezőberénynél, a Kettős-Körös jobb parti szakaszán, továbbá az Élővíz-csatorna egyes szakaszain úgy, hogy közben folyamatosan működtetik a szivattyútelepeket is. Az igazgatóság számításai szerint pénteken átlagosan további 10 milliméter csapadékra lehet számítani a térségben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK