Vágólapra másolva!
Sok vonat késik, az utakon lassú a haladás a havazás és az ország egyes részein az ónos eső miatt. Több kamion elakadt, két Volánbusz balesetet szenvedett, és néhány disznó is odaveszett egy közúti balesetben, amelyet a havazás okozott. Nagykanizsa közelében egy autóbalesetben meghalt egy ember. A budapesti főutakat állandóan takarítják, de a mellékutakra még nem jutottak el.
Vágólapra másolva!

Mi a helyzet az országban?
Szerdára virradóra körülbelül tíz centiméter hó hullott az országban. Budapesttől északra különösen sűrű volt a hóesés, ezért az Útinform arra számít, hogy kritikusra fordul a helyzet a Zsámbéki-medence településein, Páty, Telki, Budakeszi környékén és a pilisi emelkedőkön. Borsod megyében is folyamatosan havazik.

Cegléd környékén és az ország keleti részén, főként Szabolcs megyében ónos eső esett, északon pedig - például a Mátrában - jegesek az utak. Országszerte minden úton lassú a haladás, elzárt település vagy járhatatlan út azonban nincs - közölte az Útinform.

Az ország több részén várhatóan egész nap havazni fog. Nyugaton és északon többfelé 10-20 cm, a középső megyékben és a főváros környékén 5-15 cm friss hó hullhat. A déli, északkeleti országrészben ónos esőre is készülni kell, délkeleten pedig eső lesz az [origo] időjárás-előrejelzése szerint, amelyet itt olvashat el.

A jeges és havas utak tisztítása az önkormányzatok - Budapesten a közterület-fenntartók - feladata, de a házak előtti járdákat a tulajdonosoknak kell takarítaniuk. Ha ezt elmulasztják, akár 50 ezer forint büntetést is kaphatnak. (Erről ebben a cikkben olvashat részleteket.)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Mi a helyzet a buszközlekedéssel?
A Kapos Volán járatai a havazás miatt szerda reggel több településre nem jutottak el, délre azonban a helyzet rendeződött, a társaság összes járata célba ért - közölte az [origo]-val a Kapos Volán. A közlekedési vállalat szerint a járatok 5-15 perces késsel közlekednek, de például a Fonyódról Kaposvárra közlekedő autóbuszjárat 9.40 óra helyett csak 11.20 órára érkezett meg.

Borsod-Abaúj Zemplén megyében Volánbuszokkal történt baleset az időjárás miatt. Egy busz Szentistvánnál balesetet szenvedett, az utasaiért küldött mentesítő járat pedig árokba csúszott, azt ki kellett csörlőzni - mondta az [origo]-nak a Borsod megyei katasztrófavédők ügyeletese.

Mi a helyzet a vasúttal?
A havazás gondot okozott a vasúti közlekedésben is, a hideg miatt több váltóállítási probléma adódott - közölte Both Ferenc, a MÁV sajtóügyeletese. "A Budapest-Újszász-Szolnok, vonalon átlagosan 40 percet, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 15-25 percet, a Budapest-Nyugati-Esztergom vonalon, Piliscsaba és Pilisvörösvár állomásokon váltóállítási nehézség miatt 20-30 perc és a Budapest-Székesfehérvár vonalon átlag 15-20 perc késéssel kell számolniuk az utasoknak" - olvasható a MÁV közleményében.

A többi vasútvonalon a vasúttársaság szerint csak 4-5 percet késnek a vonatok. A budapesti nagy pályaudvarok, a Déli, a Keleti és a Nyugati egyelőre rendben fogadnak és indítanak vonatokat. A Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon Rákos és Pécel között leszakadt a felsővezeték az egyik vágányon. Szerdán 11 órára állították helyre a vezetéket, ezután megindult a menetrendszerű közlekedés a Budapest és Miskolc közötti vágányokon.

Mi a helyzet Budapesten?
107 munkagéppel és 730 hómunkással folyamatosan takarította szerdán délelőtt a budapesti utakat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF), de az intenzív havazás miatt a letisztított utakat sok helyen újra belepte a hó. Több mint 10 centiméter hó esett Budapesten. A mellékutakra sok helyen még nem jutottak el, azokat csak a havazás megszűnése után 6-7 órával tudják letakarítani - közölte az FKF.

Budapesten lassan halad a forgalom az erős havazás miatt, de nagyobb baleset eddig nem történt. A Fővinform ügyeletese szerint a Ferihegyre vezető úton és a Budakeszi úton volt nagyobb torlódás délelőtt, ezért azt javasolták az autósoknak, hogy inkább a tömegközlekedést használják. A XVIII. kerületben két autó összeütközött a Ráday Gedeon utcánál.

Mi a helyzet a BKV-val?
Bár a BKV-buszok közlekedésében eddig nem okozott nagyobb fennakadást a havazás, néhány buszjárat mégis jelentős késésekkel jár - közölte az BKV sajtóosztálya az [origo] kérdésére. Ennek oka, hogy az előző napokhoz hasonlóan több járat ismét nem indult el (erről itt olvashat részletesen).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Mi a helyzet Ferihegyen?
A Ferihegyi repülőtérrel több járat nem érkezett meg, mert a kontinensen a legtöbb helyen sűrűn havazik. A repülőjáratok késhetnek, bár a reptéren folyamatosan takarítják a havat. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el.

Milyen nagyobb balesetek voltak?
Eddig kevés nagyobb baleset történt az utakon. Csákvár és Bicske között elakadt több kamion, emiatt a környéken az Útinform szerint nagy torlódás alakult ki.

Szerdán délelőtt 11 óráig összesen 62 olyan baleset történt az országban, amelyhez a tűzoltók segítségére volt szükség - mondta az [origo]-nak Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. (Erről bővebben itt olvashat.) A 62 balesetből egy volt halálos kimenetelű. Nagykanizsa közelében, az M7-es autópályán történt baleset. Egy kisteherautó borult fel, a sofőr kiesett az autójából és a kocsi alá szorult, a tűzoltók már nem tudták megmenteni.

Az M7-esen egy másik baleset is történt, 11 órakor a 33-34-es kilométerkövek között keresztbe fordult egy cementszállító teherautó. A kocsi olyan nagy, hogy Szentes szerint a tűzoltók nem bírtak vele, ezért Budapestről várnak egy nagyteljesítményű darut, hogy eltávolítsa az útról a teherautót. Addig is teljes az útzár, a szóvivő azt tanácsolta az autósoknak, hogy az autópályát kerüljék el ezen a szakaszon.

Több sertés halalát okozta a havazás a 86-os főúton, amikor egy sertéseket szállító kamion árokba csúszott - mindta az [origo]-nak a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem ügyeletese. A pótkocsiban 102 disznó volt, nem minden állatot sikerült megmenteni, pedig a közeli sertéstelep dolgozói erővágókkal is segítettek a tűzoltóknak az ügyeletes szerint.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 4-es főúton történt a baleset. Egy keresztbefordult autó ütközött össze a szemközti sávban érkező személyautóval, a balesetnek két súlyos sérültje van. A főúton teljes az útzár - közölte a megyei rendőrség szerdán fél egykor.

Nógrádban a 21-es főúton, Szurdokpüspöki közelében történt baleset. Itt a jeges úton a megyei katasztrófavédelem ügyeletese szerint egy mikrobusz és egy autó ütközött össze. A karambolnak négy sérültje van, két embert feszítővágóval kellett kiszabadítaniuk a tűzoltóknak a roncsból, de szerdán tíz órára már mindannyiukat elszállították a mentők.

Forrás: MTI
A csúszós út miatt történt baleset a 21-es úton Jobbágyi határában. Kattintson a képre és nézze meg a budapesti hóhelyzetről készült galériánkat!

Zala megyében szerdán reggel autóbusszal, kamionokkal és személyautókkal is történtek balesetek, ezekben összesen hárman sérültek meg, egyikük súlyosan. A megyei katasztrófavédők szerint Zalaszentgyörgyön összeütközött egy autóbusz és egy személyautó, Zalatárnokon egy osztrák rendszámú kamion csúszott az árokba. Hajnalban ugyancsak egy kamion csúszott árokba a 74-es főúton, a barnakpusztai elágazónál.

Szabolcs, Bács, Baranya, Csongrád és Komárom megyében eddig nem volt baleset és nincs is nagyobb fannakadás. Vas, Békés, Tolna, Fejér, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyékben is árokba csúszott autókon kellett segíteniük a tűzoltóknak.

Mi a helyzet Európában?
Az északi féltekén szinte mindenütt beköszöntött a tél. Nagy-Britannia az utóbbi fél évszázad legnagyobb havazásától tart, elfogyhat a gáztartalék és megbénulhat a közlekedés. A londoni repülőtereket ideiglenesen lezárták. Az Egyesült Államokban Floridát is elérte a hideghullám, itt egymillió dolláros kár érheti a gazdákat. Kínában pedig áramkimaradásokat okoz a megnövekedett energiafelhasználás. Erről itt olvashat.