Két pesti kerületben adták a legtöbb a H1N1-oltást

Vágólapra másolva!
A legtöbben két belső-budapesti kerületben: a VIII.-ban és a IX.-ben oltották be magukat a H1N1-es vírus ellen - mondta csütörtökön Falus Ferenc országos tiszti főorvos. A legkevesebb ember pedig Makó és Hódmezővásárhely környékén adatta be a vakcinát magának. Falus Ferenc szerint az év elején és áprilisban a H1N1-járvány újabb hulláma törhet ki Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az országban a legnagyobb oltási hajlandóság a főváros VIII. és IX. kerületében volt, eddig az ott élők 46 százaléka kapta meg a H1N1 elleni vakcinát. Vidéken pedig a szeged-mórahalmi kistérségben kaptak a legtöbben oltást - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az adatok alapján a Makó-Hódmezővásárhely kistérségben élők tartanak legkevésbé az újinfluenzától, itt a lakosságnak csupán 12,43 század százaléka oltatta be magát. Az ország átlagos átoltottsága 26-30 százalék között lehet - tette hozzá Falus.

Falus Ferenc csütörtökön szakmai egyeztetést tartott háziorvosok szervezeteivel arról, hogyan lehetne tovább növelni a lakosság oltási hajlandóságát. A találkozó utáni tájékoztatón Falus azt is elmondta, hogy a megbetegedések száma nem éri el ugyan a járványküszöböt, lecsengőben van az első járványhullám, de január-februárban és áprilisban ismét a megbetegedések számának növekedésére kell számítani. Hétfőn 60 influenzás beteg szorult mesterséges lélegeztetésre, eddig soha nem volt ilyen magas ez a szám - tette hozzá.

Tavaly tavasszal Mexikóban tört ki az akkor még sertésinfluenzának nevezett H1N1-járvány. A vírus terjedésének történetét összefoglaló cikkünkben itt olvashatja el.