Meghalt Rády Krisztina műfordító

Vágólapra másolva!
Öngyilkos lett franciaországi otthonában Rády Krisztina műfordító, a Párizsi Magyar Intézet korábbi művészeti vezetője. Rády - aki Bertrand Cantat francia rocksztár felesége volt - rendezőként, producerként, fesztiválok szervezőjeként is nevet szerzett.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos lett dél-franciaországi otthonában Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) egykori művészeti vezetője, aki a Noir Désir francia rockzenekar frontemberének, Bertrand Cantat-nak a korábbi felesége volt - adta hírül vasárnap az RTL francia kereskedelmi rádió. A hírt ügyészségi források megerősítették.

A rádiócsatorna értesülése szerint a 42 éves nő bordeaux-i otthonában felakasztotta magát. Rendőrségi források szerint Bertrand Cantat is a lakásban volt, feltehetően aludt, amikor volt felesége elkövette az öngyilkosságot. Holttestére egyik gyermekük talált rá. Cantatot vasárnap este kihallgatta a bordeaux-i rendőrség, majd szabadon távozhatott.

Rády Krisztina és Betrand Cantat 1993-ban Budapesten ismerkedett meg. Házasságukból két gyermekük született: 1997-ben Milo és 2002-ben Alice, a házaspár nem sokkal lányuk születése után vált el, miután a rocksztár megismerkedett Marie Trintignant színésznővel. Rády akkor került a francia média érdeklődésének középpontjába, amikor volt férjét 2004-ben nyolc évi szabadságvesztésre ítélte a vilniusi bíróság, amiért élettársa, Marie Trintignant halálát okozta egy verekedésben. A volt feleség a perben tanúként, majd Cantat bebörtönzése alatt is támogatta a rocksztárt, akit 2007-ben jó magaviselete miatt feltételes szabadlábra helyeztek.

Rády Krisztina 1996 és 1999 között a PMI művészeti vezetője, majd a 2001-ben Franciaországban rendezett magyar kulturális évad zenei felelőse volt. Az utóbbi években produkciós irodája szervezte a Sziget Fesztivál francia programját, illetve annak franciaországi kommunikációját, melynek köszönhetően évről évre egyre több francia látogatott el a Szigetre. A legnagyobb példányszámú francia regionális napilap, a Sud-Ouest honlapja szerint Rády Krisztina "a kulturális élet egyik jelentős személyisége volt".

Rády elismeréseket szerzett műfordítóként, szerkesztőként, rendezőként, producerként, fesztiválok művészeti igazgatójaként. Az ő nevéhez fűződik a József Attila versek alapján készült Tiszta szívvel (A coeur pur) című előadás, amelyet az elmúlt években számos francia városban bemutattak. Fordításában jelent meg magyarul az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb felnőtt képregénye, a Persepolis.

A PMI jelenlegi igazgatója, Ecsedi-Derdák András és az intézményt 1995 és 1999 között irányító Kovács András Bálint szerint Rády Krisztina "megkerülhetetlen asszonya volt a mai, a friss, az aktuális francia-magyar kulturális kapcsolatoknak". "Hihetetlen, ami történt. Tegnap váltottunk e-mailt" - mondta Ecsedi-Derdák, aki szerint Rády tele volt tervekkel.