Ártatlannak tartja magát, mégis megszökött M. Róbert

Vágólapra másolva!
Napi háromszori ellenőrzés dacára vasárnap hajnalban megszökött a házi őrizetből M. Róbert, akit többek között a Ragyás Tóniként ismert H. Antal megöletésével vádolnak. Az ellene felhozott vádak szerint a médiában "fekete sereg" néven emlegetett bűnszervezetet is létrehozott, de ezt ő tagadja, és ártatlannak mondja magát. A vád szerint volt köze diszkós lövöldözéshez, megrendelt kivégzéshez és cigicsempészéshez is.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság kedden bejelentette, hogy megszökött a házi őrizetből M. Róbert, az alvilágban "Ragyás Tóniként" ismert H. Antal megöletésével vádolt férfi. M. ellen belföldi elfogatóparancsot adtak ki.

M. Róbert elfogását 2006 júniusában jelentette be a rendőrség. Ő volt állítólag a sajtóban "fekete sereg" néven emlegetett csoport vezetője. A férfit és társait többek között emberöléssel, annak előkészületével, illetve kísérletével, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel, zsarolással, csalással, bűnpártolással, rongálással, magánlaksértéssel vádolták meg.

Büntetőperük 2007 márciusában kezdődött, de ítélet még nem született. A következő tárgyalási nap csütörtökön lesz. Korábban úgy volt, hogy csütörtökön az ügyész elmondja perbeszédét, de a szökés átírta a tervet, várhatóan az új helyzethez igazodó beadványokat fognak benyújtani - mondta az [origo]-nak szerdán Lakatos Csilla, M. Róbert ügyvédje. Az ügyészségnek be kell adni egy indítványt, ha azt szeretnék, hogy M. távollétében is ítéletet hozzanak ügyében - mondta Lakatos.

Ártatlannak vallotta magát

A vallomástételt már az első tárgyalási napon megtagadta M. Róbert, akkor csupán annyit mondott: nem ért egyet a váddal, szerinte a vádiratban foglaltak nem fedik a valóságot. Később viszont ügyvédje szerint "nagyon aktív" volt a tárgyalásokon, folyamatosan tett észrevételeket, többször nyilatkozott. Bűnösségét minden egyes vádpontban tagadta, ártatlannak vallotta magát, és ügyvédje a távollétében is a felmentését fogja kérni.

A büntetőper Lakatos szerint azért húzódott el ilyen sokáig, mert kétszer is újra kellett kezdeni a bizonyítási eljárást. Időközben ugyanis két olyan vádlott is előkerült, akik korábban ismeretlen helyre távoztak. A bizonyítási eljárást mostanra már lezártnak nyilvánította a bíró, a szökés miatt azonban tovább tolódik az eljárás vége. Az ügyvéd szerint legkorábban őszre várható ítélet.

Ragyás Tóni és a Pufi

"Ragyás Tónit", azaz H. Antalt 2003. augusztus 27-én ölték meg egy óbudai szórakozóhely előtt. Ragyás - akit arcának állapota miatt neveztek így - ismert óbudai figura volt, a Római part több nyári szórakozóhelyén törzsvendégnek számított.

A vád szerint a gyilkosságra M. Róbert adott megbízást, aki így akarta megtorolni egy korábbi sérelmét. A két, ellenérdekelt alvilági csoport vezetője korábban a Római parton próbált rendezni egy vitát, amikor Ragyás Tóni fegyvert rántott, és megpróbálta lelőni. A fegyver kétszer is beragadt, így M. Róbertnek sikerült elmenekülnie. Ezért az elszenvedett presztízsveszteségért állt bosszút később - mondta korábban az ügyész.

M. Róbert ügyvédje az [origo]-nak azt mondta: a büntetőperben a H. Antal meggyilkolásával gyanúsított férfi azt állította, ő nem kapott ilyen megbízást M. Róberttől. M. 2008 szeptemberében interjút adott a Borsnak, akkor Ragyás Tóni meggyilkolásáról azt mondta: "A Tónit a mi ügyünk harmadrendű vádlottja, J. János ölte meg. Be is vallotta a bíróságon, hogy B. Tibor megbízására tette. Eredetileg csak meg kellett volna ijesztenie, csak rosszul húzta fel a csuklyáját, nem látott jól, és így tragikusabban alakultak az események." Azt az interjúban M. Róbert elismerte, hogy a korábbi fegyveres incidens valóban megtörtént közte és H. Antal között.

Az ügyész még az első tárgyalási napon országos kiterjedésű, hierarchikusan felépülő csoportként írta le a "fekete sereget", amelynek tagjai általában csak becenéven ismerték egymást. Volt a csoportnak Pufi, Jézus, Medve, Jackson nevű tagja, és legtöbbször csak az őket közvetlenül irányítókat ismerték. Az ügyész szerint a vezető, M. Róbert a vele kapcsolatban álló vidéki bűnözői csoportok értesítésével csaknem ezer embert tudott volna mozgósítani.

ForrA!s: MTI

M. Róberték elfogása után a rendőrség azt állította: a rendőrök szemmel tartották a csoportot, 2003 őszén például hónapokon át rendszeresen kihallgatták a tagjait. A vádirat szerint M. Róbert és társai 2004. június 23-án egy XV. kerületi diszkóban gyülekeztek, a szervezet mintegy 150-200 tagja jelent meg ott. A helyszínen egy rivális csoport több tagja is feltűnt. M. Róbert a vád szerint felszólította az épületben tartózkodókat a harcra, és az eset lövöldözésbe torkollt.

Fodrászos kifogással védekeztek

Egy mátészalkai vállalkozó megfenyegetével is vádolják M. Róbertet és társait. A vállalkozó riválisuk volt, állítólag ő vásárolta fel a csengersimai határátkelőnél illegálisan behozott cigarettát. A vád szerint M. Róbert fel akarta osztani a piacot, a vállalkozó viszont csak színleg fogadta el az egyezséget, de nem tartotta be azt. Megtorlásul M. utasítására 2004. november 10-én a szervezet tizenhárom tagja indult Budapestről, Miskolcról, Szolnokról és Érdről Mátészalkára megölni a vállalkozót - áll a vádiratban. A férfi végül megmenekült, bár többször rálőttek. A támadók elmenekültek.

M. Róbertet a "fekete sereg" miatt bűnszervezet létrehozásával is vádolják. Védője viszont azt állítja: nincs szó bűnszervezetről, annak a jogszabályokban körülírt feltételei a bizonyítási eljárás alapján nem álltak fenn. Lakatos szerint ezt bizonyítják olyan lehallgatási jegyzőkönyvek, melyeket korábban nyilvános tárgyaláson mutattak be. "Amikor az alárendelt ember azt mondja, hogy ő most nem ér rá, mert a feleségét viszi a fodrászhoz", ilyen egy bűnszervezetben nem történhetne meg - mondta az ügyvéd.

A Bors M. Róberttől is megkérdezte, létezik-e a "fekete sereg". Azt válaszolta: "valaha létezett, és Mátyás király vezette". M. Róbert a Borsnak azt állította: vannak barátai, de nem több, mint bárkinek, az állítólagos serege nagy részével először a bíróságon találkozott, magát az elnevezést pedig a koronatanú egy magazinból vette, ahol az Energol-cégcsoport embereit hívta így az újságíró.

A vádirat M. szerint a Pufiként emlegetett férfi vallomása alapján készült, akit ő "mániákus hazudozónak" nevezett. A Borsnak M. azt állította: egy másik ügyben hamis vád miatt már indult korábban eljárás Pufi ellen, aki egy elmeszakértői vélemény szerint skizofréniában szenved.

Naponta háromszor ellenőrizték, hajnalban szökött

M. Róbert előzetes letartóztatása 2008. szeptember 29-én azért ért véget, mert túllépte a törvényben meghatározott legfeljebb hároméves időtartamot. Ekkor került át házi őrizetbe. Az előzetes megszüntetése után a bíró azt mondta: "indokolatlannak tűnik a pánikkeltés a média részéről, ami arra irányul, hogy veszedelmes bűnözők kerülnek szabadlábra". "Jó most itthon lenni. Embertelen volt három évet egy kétszer négy méteres helyen tölteni, naponta egy óra sétával" - mondta a házi őrizetről M. Róbert a Borsnak adott interjúban 2008 őszén.

M. Róbert ügyvédje, aki 2009-ben vette át elődjétől a védelmet, úgy tudja: a házi őrizet alatt nyomkövető nem volt védencén, de naponta háromszor ellenőrizték. A szökés körülményeiről - például arról, hogy M. Róbert családtagjait is magával vitte-e - az ügyvéd nem nyilatkozott, csupán annyit közölt, hogy M. Róbert még vasárnap hajnalban szökött meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezetője szerdán az [origo]-nak későbbre ígért tájékoztatást M. Róbert ügyében: közleményt fognak kiadni.