Magukra maradtak a szlovák jelöltet kérdőre vonó fideszesek

Vágólapra másolva!
Az egész Európai Néppárt egyetértett vele, hogy meghallgatásán szembesítsék Maros Sefcovic szlovák európai biztosjelöltet egy 2005-ös, romaellenes kijelentésével - állította az [origo]-nak két néppárti fideszes képviselő. A fideszesek azt mondják, nem az a baj a jelölttel, hogy szlovák, csak tisztázni szerették volna a problémás kijelentést. Sefcovic azzal védekezett, hogy a szöveget kiragadták környezetéből, de még a mondatot előbányászó román jogvédő szerint is árnyékra vetődtek a fideszes képviselők.
Vágólapra másolva!

A romák "a szlovák jóléti rendszer kihasználói" - fogalmazott 2005-ben egy brüsszeli konferencián Maros Sefcovic, az Európai Bizottság (EB) intézményközi kommunikációért felelős tagjának jelölt szlovák politikus. A kijelentés előkerült Sefcovic keddi meghallgatásán az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága előtt. Szájer József, az EP néppárti frakciójának fideszes alelnöke azt kérdezte Sefcovictól, hogy miért nem kért még bocsánatot kijelentése miatt.

Sefcovic kedden azzal védekezett, hogy "az idézet [...] ötéves, hat szóból áll és nyilvánvalóan kiragadták környezetéből [...] Nem állt szándékomban senkit sem megsérteni. Ha mégis megsértettem bárkit, elnézést kérek érte" - idézi Sefcovicot az európai politikai ügyekkel foglalkozó, Euractiv című internetes oldal. A szlovák politikus azt állította, a kijelentés ilyen formában nem tükrözi saját véleményét, hiszen ő mindig is a romák társadalmi beilleszkedése érdekében tevékenykedett. A meghallgatáson azt mondta Szájernek, hogy "ha meg akarnak rágalmazni, sértve fogom érezni magam".

A szlovák biztosjelölt megpiszkálása Robert Fico szlovák kormányfőt is kihozta a sodrából. "Azt ajánljuk, a Fidesz saját országán belül kezelje a komplexusait, ott, ahol romagyilkosságok történnek" - válaszolt a Sefcovicot ért bírálatra Fico.

Nem kielégítő válasz

Szájer szerint Sefcovic válasza nem kielégítő, mert egy diplomatának, illetve politikusnak vállalnia kell a felelősséget saját szavaiért. "Az Európai Bizottsághoz fordulunk" - jelentette ki Szájer az MTI-nek. Szerinte ugyanis a kifogásolt idézet uniós rendezvényen hangzott el, így a bizottságtól megtudhatnák, mi volt a pontos szövegkörnyezet. A fideszes EP-képviselő szerint elképzelhető, hogy a felszólalásról hangfelvétel is készült.

Bár Szájer szembesítette a kifogásolt mondattal Sefcovicot, Schöpflin György, az alkotmányügyi bizottság fideszes (és néppárti) tagja szerint nem magyar akcióról van szó. Sefcovic megpiszkálásával szerinte egyet értett a néppárt is. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő azt állította az [origo]-nak, hogy Joseph Daul néppárti frakcióvezető "határozott kérése volt, hogy a néppárti képviselők vessék fel a romaellenes kijelentés ügyét a meghallgatáson".

"Nem azért vannak fenntartásaink, mert Sefcovic szlovák" - mondta Schöpflin, aki hozzátette: a szlovák néppárti képviselők "nagyrészt hallgattak a meghallgatáson". A szlovák képviselők támogatták Sefcovicot is, kiállt mellette a szintén néppárti képviselőként dolgozó Eduard Kukan korábbi szlovák külügyminiszter is. Kukan azt mondta, Sefcovic alkalmas a posztra és "csak a magyar EP-képviselők" fogják a végszavazásig folytatni Sefcovic támadását - mondta az Euractivnak.

"Sebezhetőnek tűnő" jelölt

Sefcovic háromórás meghallgatásáról a New York Times is megemlékezett, a lap szerint a "sebezhetőnek tűnő" szlovák jelölt gördülékeny előadást tartott. Gurmai Zita szocialista EP-képviselő is azt nyilatkozta, hogy a szlovák jelölt meggyőző érveket hozott fel maga mellett, és pozitívum, hogy "határozottan kiállt a nők és kelet-európaiak mellett". Schöpflin ugyanakkor azt állította, hogy Sefcovicot egyes "felvidéki képviselők rejtetten magyarellenesnek tartják".

Kiállt Sefcovic mellett a kifogásolt mondatot korábban előbányászó és őt bíráló Valeriu Nicolae roma jogvédő is. Nicolae volt a szerkesztője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2007 júniusi, diszkrimináció ellenes konferenciájáról szóló hivatalos beszámolójának. A dokumentum Sefcovic mellett idézi a magyarellenességéről is ismert Vladimir Meciar korábbi szlovák kormányfőt, aki egyszer azt mondta, hogy "[a romák] antiszociálisak, mentálisan elmaradottak, beilleszkedésre képtelenek és szociálisan elfogadhatatlanok".

Az EBESZ-dokumentum szerint Maros Sefcovic kijelentése 2005. január 19-én hangzott el egy, az EB által szervezett konferencián, amelynek címe "Emberi Jogok és az EU Bevándorlási Politikája" volt. Sefcovic fideszesek által kifogásolt mondata a konferencián hangzott el, de az összefoglalóban is csak az a fél mondat olvasható, melyet Sefcovic meghallgatásán Szájer is elővett. A dokumentum megjegyzi, ha bármely más európai nemzetiségre vagy népcsoportra mondta volna ezt Sefcovic, annak sokkal súlyosabb következménye lett volna, talán még a konferencia is félbeszakad.

Nicolae most mégis viccesnek nevezte, hogy a Fidesz támadja a Sefcovicot. Szerint ugyanis pont Sefcovic vert keresztül a szlovák kormányon olyan intézkedéseket, amelyek nagyban segítették a romák integrációját. Maga a jelölt is azzal védekezett, hogy sokat tett a romákért, és jó kapcsolatot ápol a szlovákiai roma szervezetekkel.

Sefcovic az első akadályt a kritikák ellenére vette: csütörtökön mind a 25 EU-biztosjelöltre rábólintottak az EP szakbizottságai, már csak a - még meg nem hallgatott - új bolgár jelölt, Krisztalina Georgieva jóváhagyása hiányzik, hogy az EP elé terjesszék szavazásra az új Európai Bizottságot. Georgieva parlamenti szakbizottsági meghallgatását várhatóan február 3-án tartják, 9-én pedig a teljes parlament szavaz Strasbourgban a teljes EB-ről.