Vágólapra másolva!
Megkezdődött kedden a Fővárosi Ítélőtáblán a Globex-ügy ú,j másodfokú tárgyalása. Az ügy egyik vádlottja reagált az ismertetett iratokra, a másik azonban nem. A cégcsoport két vezetőjét sikkasztás és csalás miatt 2008. februárban jogerősen börtönbüntetésre ítélték, a Legfelsőbb Bíróság azonban tavaly hatályon kívül helyezte az ítéletet.
Vágólapra másolva!

A korábbi ítéletek, valamint szakértői vélemények, leltárak, nyomozati iratok ismertetésével megkezdődött a Globex-ügy új másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán kedden.

A megismételt másodfokú eljárás előzménye, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2009 januárjában hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét. Az ítélőtábla Postáné Vellai Györgyike, a Globex korábbi vezérigazgatójának a büntetését 7 évre, Vajda László, a cégcsoport egyik tulajdonosának a büntetését 6 évre emelte. Vellait sikkasztásban és hűtlen kezelésben találta bűnösnek az ítélőtábla, Vajdát sikkasztás miatt marasztalta el.

A keddi tárgyaláson Vellai jelezte: írásban fog az ismertetett iratokra reagálni, nyilatkozatát a csütörtöki tárgyalásra készíti el. Vajda ugyanakkor nem kívánt az elhangzottakra reagálni, és a kisbefektetőkkel kapcsolatban sem nyilatkozott.

A büntetőügy eredeti vádja szerint a Globex két egykori vezetője 1996 és 1998 között értékpapírok kibocsátása, portfólió-kezelés, illetve más ügyletek révén sikkasztást, hűtlen kezelést és tőkebefektetési csalást követett el, mellyel összesen több mint hatmilliárd forintos kárt okozott sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak.

A cégcsoport luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott. Kötvényeik nagy hozamot ígértek, de a Globex jelentős vagyona mellett veszélyesen eladósodott. A beruházásokat hitelből fizették, és felélték a kisbefektetők által rájuk ruházott értékpapírokat is. Vellait és Vajdát nemzetközi elfogatóparancs alapján hozták haza Németországból 1999-ben, ezután két és fél évet töltöttek előzetes letartóztatásban.

A 2006 decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság kimondta Vellai és Vajda bűnösségét 60 rendbeli sikkasztásban, egyebek között a kisbefektetőkkel kapcsolatos vádpontban, továbbá Vellai bűnösségét hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt is. Vellait két év hat hónap, Vajdát egy év nyolc hónap letöltendő börtönre ítélték, azonban mivel a büntetésbe az előzetes letartóztatásban töltött időt is beszámítják, ezért az elsőfokú ítélet szerint sem az első-, sem pedig a másodrendű vádlottnak nem kellett börtönbe vonulnia.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2008 februárjában jelentősen súlyosbította a büntetéseket, arra hivatkozva, hogy az elsőfokú büntetés túl enyhe volt. Ez ellen azonban a vádlottak és védőik felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amely alapján az Legfelsőbb Bíróság 2009 januárjában hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és elrendelte a gyanúsítottak szabadlábra helyezését. Egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el velük szemben.