Katona Tamás indulhat Hagyó helyett egyéni jelöltként

Vágólapra másolva!
Katona Tamás pénzügyi államtitkárt, a KSH volt elnökét indítja az MSZP a kedden visszalépett Hagyó Miklós helyett egyéni jelöltként a kiszivárgott információk szerint. A XII. kerületnek a napokban kell döntenie Hagyó utódjáról, de névtelen szocialista politikusoktól az MTI úgy tudja, Katonára esett a választás.
Vágólapra másolva!

Katona Tamás pénzügyi államtitkár indulhat Hagyó Miklós helyén Budapest 18-as számú választókerületében az MSZP egyéni képviselőjelöltjeként - közölte az MTI szerdán meg nem nevezett szocialista politikusokra hivatkozva. Katona Tamás - nem befutónak számító helyen - rajta van az MSZP országos listáján is.

Az [origo] kereste Katona Tamást, hogy megerősíti-e az egyéni indulásáról szóló információt, de egyelőre nem sikerült elérni. Az MSZP budapesti szervezete azt közölte: sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják Katona jelölését, hiszen a helyi szervezet küldöttgyűlése még nem ült össze, és nem nevezte meg jelöltjét.

Hagyó Miklós kedd délután jelentette be, hogy a fővárosi szervezet kérésének megfelelően visszalép a XII. kerületi egyéni képviselőjelöltségtől, lemond a budapesti listán elfoglalt harmadik helyéről és közgyűlési mandátumáról is. Az MSZP fővárosi szervezete hétfőn, a választási kampányra hivatkozva kérte a visszalépésre, mint mondták, hisznek Hagyó ártatlanságában, de a pártnak nagyon sokat ártanak a híresztelések, amelyek a politikust kapcsolatba hozták a BKV-botránnyal. (Hagyó távozásáról részletesen itt olvashat.)

Az [origo] kérdésére a budapesti szervezet sajtóosztálya azt közölte: az egyéni jelölés a kerület hatáskörébe tartozik, így a helyi pártszervezet várhatóan pár napon belül eldönti, kit indítanak Hagyó helyett a választáson.

Katona Tamás korábban különböző állami hivataloknál töltött be vezetői pozíciót, politikai tisztséget kétszer vállalt: 2003-tól 2004-ig kabinetfőnök volt a Miniszterelnöki Hivatalban, majd egy évig a Pénzügyminisztérium politikai államtitkáraként dolgozott. Korábban a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt, majd 2006-től a Magyar Államkincstár elnöke lett.