Kamu parkolóengedélyért kapott felfüggesztett börtönt két ember

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönre ítélt első fokon két embert a Fővárosi Bíróság szerdán, akik a vád szerint hamis orvosi igazolás alapján szereztek mozgássérülteknek járó parkolási engedélyt megbízójuknak. A megbízó újságíró volt, rejtett kamerás felvétele buktatta le a visszaélést.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt két embert a Fővárosi Bíróság szerdán mozgássérülteknek járó parkolási engedélyekkel kapcsolatos vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt. A cselekményét részben beismerő elsőrendű, büntetett előéletű vádlott tudomásul vette a másfél éves, négy évre felfüggesztett börtönt, míg a bűnösségét tagadó okmányirodai alkalmazott fellebbezett kétéves, ugyancsak négy évre felfüggesztett büntetése ellen. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így egyelőre egyik vádlott ítelete sem jogerős.

Az ügy azután robbant ki, hogy az RTL Klub Fókusz című műsora rejtett kamerás felvételeket készített a visszaélésekről. A nyomozás kezdetén még az oknyomozó riportot készítő újságíró is gyanúsítottá vált, ám ellene később az ügyészség - társadalomra veszélyesség hiányában - megszüntette az eljárást. Szóbeli indokolásában a bíró megjegyezte, hogy bár vád hiányában az újságíró nem ítélhető el, ám a bíróság szerint bűncselekményt a sajtó munkatársai sem követhetnek el, nem tehetik meg, hogy bűncselekményre bírnak rá másokat, azután leleplezik őket, ahogy ez jelen ügyben történt. A korrupció felderítésére megvannak a törvényes eszközök a magyar büntetőeljárásban - jelentette ki.

Az elsőrendű vádlott részben beismerő vallomása, az újságíró tanúvallomása és a másfél órányi rejtett kamerás felvétel alapján az okmányirodai alkalmazott tagadása ellenére megállapítható: a riporter felhívására az első rendű vádlott két évvel ezelőtt vállalkozott arra, hogy összesen 45 ezer forintért segít megszerezni a rokkantaknak járó parkolási engedélyt. Az elsőrendű vádlott 15 ezer forintot kért magának, újabb 15 ezer forintot a valótlan tartalmú orvosi szakvéleményért, továbbá 15 ezer forintot az okmányirodai alkalmazott részére.