Menekül a nyilvánosság elől Demszky

Vágólapra másolva!
Nem jelent meg egyetlen csütörtökre meghirdetett nyilvános programján Demszky Gábor főpolgármester, így a rá váró újságírók nem tudtak számára kérdéseket feltenni a BKV-botrányban őrizetbe vett tanácsadójáról, Mesterházy Ernőről. Demszky szerdán azt nyilatkozta, nem tudott róla, hogy tanácsadójának köze volt a BKV-hoz, pedig az [origo] is beszámolt arról korábban, hogy Mesterházy foglalkozott a fővárosi cégek ügyeivel.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor főpolgármesternek a hivatalosan kiadott programja szerint egy nyilvános szereplése lett volna csütörtökön. Előtte tettek volna esküt délután négy órakor a Fővárosi Választási Bizottság tagja, Demszky azonban végül nem jelent meg. Az eskütétel Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes jelenlétében zajlott. Az ő nyilatkozatát megnézheti itt:

Az újságírók Demszky egyik legbizalmasabb tanácsadójának, Mesterházy Ernőnek a szerdai őrizetbe vételével kapcsolatban akartak kérdéseket feltenni. A vagyonos üzletemberből lett tanácsadót felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják a BKV-botrányban, mert a rendőrség szerint rávett BKV-s vezetőket előnytelen szerződések megkötésére. Az MTI úgy tudja, a gyanúsítás ellen a főtanácsadó panasszal élt.

Demszky szerdán tett több nyilatkozatot is, amelyek szerint Mesterházy fővárosi nagyprojektekben segített neki, megbeszéléseiken el sem hangzott a BKV szó, ezért nem tudja, hogyan került a közlekedési társaságnál tavaly kipattant ügyekbe. Hozzátette, bízik benne, hogy bebizonyosodik tanácsadója ártatlansága.

Mesterházyról ugyanakkor már korábban is lehetett tudni, hogy foglalkozott fővárosi cégek ügyeivel. Az [origo] 2008-ban közölt róla portrét, és akkor Somlyódy Csaba, a közgyűlés gazdasági bizottságának MSZP-s elnöke azt mondta, hogy a cégvezetők kiválasztásánál "az egyeztetések folyamán kulcsfigura volt Mesterházy". A tanácsadónak szerepe volt abban is, hogy 2007-ben Tóthfalusi György korábbi SZDSZ-es fővárosi képviselő lett a BKV igazgatóságának elnöke. Tóthfalusit szintén meggyanúsította a rendőrség a BKV-ügyben.

Városházi forrásaink pedig arról számoltak be, hogy Mesterházynak nem egyszerű tanácsadói viszonya volt Demszkyvel, hanem baráti kapcsolatuk volt, és a főpolgármester időnként személyes ügyekben is kikérte a véleményét. A főpolgármester pedig annak ellenére kitartott mellette, hogy több régi szövetségese - köztük Bőhm András képviselő és Atkári János egykori főpolgármester-helyettes - is óva intette Mesterházytól.

Szerdán meggyanúsították az ügyben a rendőrök a BKV igazgatóságának egykori elnökét, Tóthfalusi Györgyöt, Regőczy Miklóst, a BKV korábbi kommunikációs vezérigazgató-helyettesét, Z. Tibort, a BKV egykori főosztályvezetőjét. Regőczyt és Z. Tibort szerdán délután őrizetbe vették. (Az ügyről itt olvashat részletesen.)