Házkutatást tartott a rendőrség a MÁV-nál

Vágólapra másolva!
A rendőrség házkutatást tartott csütörtökön a MÁV Informatika Zrt-nél, ahol a gyanú szerint a cég vezetőjének döntései, valamint a cég gazdálkodása jelentős kárt okozott az állami tulajdonú vasúti vállalatnak. A rendőrség többek között a cég húsz tanácsadói szerződésére voltak kíváncsi. A BRFK szóvivője szerint a cégnél hasonló konstrukció alapján kötöttek tanácsadói szerződéseket, mint a BKV-nál.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartott a rendőrség csütörtök reggel 9 órától a MÁV Informatika Zrt. fővárosi Krisztina körúti székházában. A közlemény szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdaságvédelmi Főosztálya hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt nyomoz.

A gyanú szerint a MÁV Informatika Zrt. jelenlegi vezetőjének döntései, humánpolitikája, valamint a cég gazdálkodása jelentős kárt okozott a társaságnak és a MÁV Zrt.-nek. A nyomozók adatokat és információkat kértek az anyavállalattól az Informatika Zrt-nél kötött egyes végkielégítésekről, illetve munkaszerződésekről. A rendőrség többek között az Informatika Zrt. 20 tanácsadói szerződésének a dokumentációját várta.

A MÁV Zrt. az ügy mielőbbi tisztázása és lezárása érdekében szerdán a rendőrség rendelkezésére bocsátotta a kért információkat, dokumentumokat - közölte a MÁV csütörtökön este a házkutatásról. Amennyiben a vizsgálatok szabálysértésre engednek következtetni, a vasúttársaság vezetése megteszi a szükséges intézkedéseket - olvasható a cég közleményében.

A nyomozást az I. és XII. kerületi ügyészség rendelte el tavaly novemberben a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszterium (KHEM) feljelentése nyomán. Az ügyészség a nyomozás lefolytatására a BRFK-t jelölte ki.

A KHEM sajtóosztálya az [origo]-val azt közölte, hogy tavaly októberben érkezett a minisztériumhoz egy részletes, írásos bejelentés a MÁV Informatika Zrt.-nél történt visszaélésekről. A tárca ennek alapján belső vizsgálat lefolytatására kérte a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját. A bejelentést a tárca az ügyészséghez is továbbította. A sajtóosztály a bejelentésről, illetve a MÁV-nál folyó vizsgálatról nem tudott további részleteket mondani.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az [origo]-nak azt mondta: a cégnél hasonló konstrukció alapján kötöttek tanácsadói szerződéseket és munkaszerződéseket, mint a BKV-nál. (A BKV-nál folyó nyomozásról itt olvashat részletesen.) A szóvivő szerint azonban a két ügynek nincs köze egymáshoz. Tafferner hozzátette: csütörtökön várhatóan senkit nem gyanúsítanak meg az ügyben, jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás.

A társaság közlekedésinformatikával foglalkozik. Honlapja szerint tanácsadói, fejlesztési, rendszerfelügyeleti szolgáltatásait a MÁV vállalatcsoporton kívül a kormányzat és a különböző nagyvállalatok is igénybe veszik. A cég vezérizgatója 2007 óta Hosszú Sándor, aki 2003-tól dolgozik a vállalatnál.