Saját hibáit sorolta a BKV-ügyről beszélő Demszky

Vágólapra másolva!
Saját felelősségéről is beszélt a BKV-ügyben tartott hétfői sajtótájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester. Demszky azt mondta: bízik tanácsadója, Mesterházy Ernő ártatlanságában, és Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettesről is kész elhinni, hogy nem volt tudomása törvénysértésekről, de számos irányítási hibát követett el.
Vágólapra másolva!

A BKV-t irányító, felügyelő szerveknek és a főváros vezetésének is van felelőssége, ha eltérő mértékben is - mondta Demszky Gábor főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen sorra vette, szerinte milyen rossz döntések vezettek a BKV-nál kialakult helyzethez. Demszky közel háromnegyed órán keresztül, részletesen ismertette a BKV-t érintő történéseket 2006-tól mostanáig, és több ponton részben elismerte saját felelősségét is. Közölte ugyanakkor, hogy ki kívánja tölteni idén októberben lejáró főpolgármesteri mandátumát, ami azt jelenti, hogy nem mond le.

Demszky szerint a BKV sorsát húsz éve politikai alkuk határozzák meg, a finanszírozáson keresztül a mindenkori kormány sakkban tarthatja a mindenkori városvezetést. "Nekem magamnak is van felelősségem abban, hogy ennek a politikai játszmának a kereteit nem rúgtam fel" - mondta. Demszky hibásnak érzi magát abban is, hogy nem vállalt föl durva megszorításokat, de hozzátette: szélmalomharcnak érezte volna, ha szembe kellett volna szállnia a politikai erőfölénnyel.

Demszky szerint a BKV-ügyben történtek súlyos morális válságot okoztak a társaságnak és a fővárosnak is. Csak évek múlva, az esetleges vádemelés és bírósági ítélet után fog kiderülni, ki követett el tényleg bűnt a BKV-ügyben letartóztatottak között - jegyezte meg Demszky, aki szerint sokaknak áll érdekében szétteríteni a politikai felelősséget, különösen a kiélezett választási kampány során.

Hosszan beszélt letartóztatott tanácsadójáról, Mesterházy Ernőről, elmondta, hogy 2006-ban a kancellária és ő közösen kérte fel őt kormánykoordinátornak. Akkor kérték a segítségét, amikor a hivatalos csatornák nem működtek, csak döntés-előkészítésben és tanácsadásban vett részt, döntési jogköre nem volt - mondta Mesterházyról Demszky. Mesterházy a koalíción belüli egyezetésekben is részt vett. Demszky azt mondta: bízik abban, hogy Mesterházy nem érintett. Szerinte erre utal, hogy korábban épp Mesterházy javasolta, tegyen feljelentést BKV-ügyeben Kocsis István vezérigazgató. Demszky szerint Mesterházy Ernő nem könnyű természetű ember, sok a haragosa. "Ellenfelei városházi Raszputyinként jellemezték, pedig csak egy tanácsadó" - jelentette ki.



Demszky Hagyó Miklósról azt mondta: őelőtte nem volt egyetlen főpolgármester-helyettesnek sem akkor jogköre, mint neki. Demszky azt is hibának nevezte, hogy engedett az MSZP-s nyomásnak, és nem tiltakozott ez ellen. A hibák között sorolta fel a polgármester azt is, hogy elfogadta Antal Attila személyét BKV-vezetőnek. Demszky szerint Hagyóval az volt a baj, hogy mindent egyedül próbált megoldani, és ha ez nem ment, titkolózott, szőnyeg alá söpörte a dolgokat.

Demszky felevenítette a koalíciós szakítást és annak előzményeit. Azt állította: hozzá egészen tavaly nyárig csak irányítási hibák, rossz vezetői döntések jutottak el, törvénysértésekről nem volt tudomása. "Kész vagyok elhinni, hogy Hagyónak sem" - mondta. A főpolgármester megmagyarázta azt is, miért nem jelent meg a nyilvánosság előtt szerda óta. Szerinte meghamisítva idézték nyilatkozatait, amelyeket tanácsadója őrizetbe vétele után adott. Az eltorzított nyilatkozatok ártatlanok sorsára lehetnek hatással - mondta a főpolgármester.

A BKV-nál kipattant csalásgyanús ügyek miatt kedden lemondott több politikai tisztségéről Hagyó Miklós, korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes, akihez a BKV felügyelet is tartozott. Mesterházy Ernőt Z. Tiborral, a BKV korábbi kommunikációs főosztályvezetőjével együtt pénteken helyezték előzetes letartóztatásba. Mesterházyt azzal gyanúsítják, hogy rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettesét pedig házi őrizetbe helyezte ugyanezen a napon a Budai Központi Kerületi Bíróság. Regőczi Miklóst hűtlen kezelés, Z. Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók még szerdán, a gyanú szerint Regőczi 81 millió forint, Z. Tibor pedig 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak.