Húsz centi hó nehezíti a dunántúli közlekedést

Vágólapra másolva!
Vas és Zala megyében a havazás miatt több út járhatatlan, elzárt telelülés azonban nincs. Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os főútat Kapuvár közlében több kamion összeütközése miatt lezárták. Somogyban és Zalában a buszközlekedés akadozik, több busz elakadt, árokba csúszott a havazás miatt. A GYSEV vonatai fél órát késnek a zord időjárás miatt.
Vágólapra másolva!

Vas megyében csütörtök délelőtt a hóátfúvások miatt járhatatlanná vált a Jánosháza-Karakó, az Izsákfa-Nemeskocs, valamint a Mersevát-Kemeneszentmárton közötti út. Megközelíthetetlen, elzárt település egyelőre nincs a megyében - közölte a közútkezelő. A közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak, de az erős szél miatt nehezen haladnak a munkával. A megyében reggelre 15-20 centi hó hullott.

A havazás a megyében még este is folytatódott,és a szél hóátfúvásokat okozott megyeszerte. A hófúvás miatt estére járhatatlanná vált a Söpte-Salköveskút közötti út is. A 86-os főúton Szelesténél kamionok akadtak el, amelyek a csúszós út miatt nem tudnak felmenni egy emelkedőn. A Magyar Közút arra kéri a sofőröket, hogy ezt az útszakaszt kerüljék el. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint napközben két árokba csúszott autóbuszt, több kamiont és egy elakadt hótolós traktort is ki kellett menteni, ezek a balesetek nem jártak személyi sérüléssel.

Hófúvások a Zalában is

Zalában 20-25 centiméter hó hullott éjszaka, helyenként itt is hóátfúvások vannak, ezért az utak szinte mindenütt havasak, és van elzárt út is - közölték a Magyar Közút ügyeletesei. Megközelíthetetlen település nincs a megyében, de Söjtör és Tófej között hóátfúvások miatt járhatatlan az út. A mellékutak havasak, de a főutak is havasak, latyakosak, azonban mindenütt járhatók. A közútkezelő győri és pécsi regionális központjaiban közölték: Zala megyéből több helyről érkezett jelzés árokba csúszott autókról, de személyi sérüléses balesetek nem történtek.

A havazás következtében elakadt autók miatt mindkét irányban áll a forgalom a 74-es és a 86-os főút egy-egy szakaszán Zala megyében - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-t. A 74-es főúton Barnakpuszta és a baki tető között több kilométeres kocsisor alakult ki, ezen a szakaszon egyik irányban sem lehetett közlekedni.

A 86-os főúton Zalalövő térségében, a nagyfernekági szerpentinen elakadt egy kamion, emiatt szintén mindkét irányban áll a forgalom - közölte Csizmazia Péter sajtóreferens. Hozzátette: késő délutánig személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt Zala megyében. Az utak járhatóak, bár nagy részükön a megszokottnál sokkal lassabban haladhatnak a járművek.

Hókásás a burkolat az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakaszán, ahol több autó is megcsúszott, szalagkorlátnak vagy egymásnak ütközött, de az utat emiatt nem kellett lezárni, senki sem sérült meg a balesetekben. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán Hévíz közelében egy keresztbe fordult teherautó, Zalaháshágy külterületén pedig egy hókotró műszaki mentéséhez kértek tőlük segítséget.

Már nem kell hólánc Somogyban

Somogyban az utak havasak, latyakosak, fennakadás, járhatatlan út azonban nincs a megyében - mondta a Magyar Közút ügyeletese csütörtök reggel. A Kaposvár és Szigetvár közötti 67-es úton szerda délután több helyen leszedték a "hólánc használatra kötelező" táblákat. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta, a havazás miatt egy-két árokba csúszott autót kellett kivontatniuk Kaposvár, illetve Marcali térségében, személyi sérülés azonban nem történt. A rendőrség szóvivője szerint kamionok csúsztak meg Fonyód, Mernye és Andocs térségében.

Három kamion árokba csúszott csütörtök reggel Tolna megyében a havas utakon - közölte a rendőrség. A 6-os és az 52-es út kereszteződésénél Dunaföldvárnál, az 56-os és az alsónyéki elkerülő út kereszteződésénél, illetve a 61-es főúton Nagykónyinál félpályás útlezárás van - mondta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese szerint járhatatlan út nincs Tolna megyében, azonban az utak havasak, hóátfúvások bárhol kialakulhatnak.

Balesetek a 86-oson

Nehezen járhatóak a mellékutak Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a közútkezelő ügyeletese. A főutak megtisztítását már elkezdték, de a mellékutakat csak téli felszereléssel javasolt használni. A megyében átlagosan 8-15 centiméter hó esett. A havazás miatt a megyében egy baleset történt eddig, Répcelak és Beled között egy kamion szenvedett balesetet.

Teljes az útzár a 86-os főúton a Kapuvárhoz közeli Miklósmajornál egy baleset miatt - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Jelenleg annyi tudható, hogy három kamion ütközött össze ezen a szakaszon. A reggeli, Páli és Répcelak közötti szintén baleset miatti útzárat időközben feloldották. A reggel fél nyolc körül történt szerencsétlenségben egy szlovák kamionnal ütközött össze egy személyautó, amelynek vezetője a helyszínen életét vesztette

A Dél-Alföldön az éjszakai havazást követően ugyan síkosak, nedvesek az utak, de járhatatlan szakaszok nincsenek - mondta a Magyar Közút regionális ügyeletvezetője. A legtöbb hó a térségben Baja környékén esett, ahol reggelre 26 centiméter hó hullott. Szegeden 20 centi hullott, Békéscsabán viszont nem volt mérhető a mennyiség, mert folyamatosan olvadt is. A forgalomban egyelőre csak az úttakarítás okozhat kisebb kellemetlenséget, de hamarosan végeznek a munkagépek.

Késnek a vonatok, akadozik a Volán

Zala megyében akadozik a buszközlekedés a hóval belepett utak miatt. A Zala Volán szerint a autóbuszok több települést nem tudtak megközelíteni, két busz árokba csúszott, senki nem sérült meg. Zalabaksánál már reggel kimentették a járművet, míg Zalaegerszeg mellett, Hadházánál a délelőtti órákban próbálják kiemelni a fennakadt autóbuszt. A kora reggeli járatok Börzöncét, Alsószemenyét, Bocfölde magasabban fekvő részét, Lendvajakabfát, Lendvadedest, Gosztolát, Rezit és Nemesboldogasszonyfát nem tudták megközelíteni - mondta Busa Csaba, a társaság illetékese. Másutt 10-15 perces késésekkel közlekednek a buszok.

Somogyban elakadt a Kapos Volán több menetrend szerint közlekedő autóbusza csütörtökön, néhány településre nem tudtak bejutni, s néhány járat is kimaradt az éjszakai havazás miatt. A hó főként Kaposvár, Tab és Siófok térségében okozott gondot, ami miatt jelentősebb késések és járatkimaradások is voltak. Egyes járatok jelentősebb, 20-40 perces késéssel közlekedtek. A Kisalföld Volán buszai néhány percet késnek, a fennakadást nem annyira a havas út, hanem a megnövekedett és ezért lelassult forgalom okozza - közölte a cég.

Az ország vasútvonalain a hajnali órákban még nem okozott gondot a havazás - közölte csütörtökön a MÁV Zrt. Valamennyi pályaudvar indít és fogad vonatokat, és az ország egész területén minden személyszállító járat elindult. A MÁV szerint a havazás miatt előfordulhatnak váltó állítási problémák, műszaki hibák, ami miatt késhetnek a szerelvények. A Budapest-Szob vonalon 20-30 perces késések lehetnek váltóállítási problémák miatt, de az esztergomi és székesfehérvári vonalakon is előfordulhatnak 10 perces késések. A dunántúli vonalakon 3-15 perc közötti késések lehetnek a regionális vonalakon, míg a középső országrészben 7-15 perc közötti késésekre lehet számítani - közölte a MÁV.

Félórás késésekkel kell számolniuk az intenzív havazás miatt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. vonalain utazóknak - közölte a társaság szóvivője csütörtök este. A Sopronból Győrbe, illetve Szombathelyre vezető vasútvonalakon, illetve Szombathely és Szentgotthárd között akadályozza a menetrend szerinti közlekedést a zord időjárás. Sopronban például olyan erős a havazás, hogy a fűtött váltókat is tisztítani kell.