Méteres hófalak állják az autók útját a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Hét alsórendű utat kellett lezárni Nyugat-Magyarországon a pénteken is folytatódó havazás miatt. Hómarókat is be kellett vetni, mert a hófúvások miatt méteres hófalak alakultak ki az utakon. Vas megyében péntek hajnalra újabb 15 centi hó hullott, és ugyanennyit várnak napközben is. A Dunántúlon késnek a vonatok, az M7-es pedig jégpáncélzatot kapott az elolvadt majd megfagyott hólétől.
Vágólapra másolva!

Egész éjszaka folyamatosan havazott a Nyugat-Dunántúlon, a legtöbb helyen még mindig esik a hó. Győr-Moson-Sopron megyében 10-18, Veszprémben megyében 5-8, míg Zala megyében 10 centiméter friss hó hullott. Bár a hóátfúvások miatt hét út járhatatlan, elzárt település nincs a térségben. Az utak mindenhol havasak, a szél miatt pedig sok helyen hóátfúvásokra kell számítani. A régióban jelenleg összesen 155 gép dolgozik.

Péntekre virradó éjjel ráfagyott az olvadó hólé az M7-es autópálya zalai szakaszán, Eszteregnye és Nagykanizsa között a burkolatra, ezért ott mindkét irányban összefüggő jégpáncél borítja az utat - adott ki figyelmeztetést a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztálya. A 206-218-as kilométerszelvények között lévő lefagyott szakasz mellett az autópálya más részein kisebb ráfagyások nehezítik a közlekedést. Az M70-es autóúton, a csörnyeföldi pihenő közelében árokba borult egy kamion. A balesetben senki sem sérült meg. A műszaki mentés pénteken délelőtt várható, annak idejére terelésre számíthatnak az autósok.

Összesen 74 riasztást kaptak a tűzoltók a havazás miatt az országban pénteken nulla órától délig - közölte Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese. A legtöbb riasztást Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből kapták. A leginkább árokba csúszott autókon kellett segíteni, de a jégcsapok leverése miatt is sokszor riasztották a tűzoltókat.

Mint mondta, havazás miatti sérülést csak két megyéből jelentettek: Veszprém megyében egy, Fejér megyében pedig két ember könnyebben megsérült. Kis-Guczi Péter szerint nemcsak személyautóknak, hanem egy hókotrónak és egy autóbusznak is segítséget kellett nyújtaniuk a tűzoltóknak. Az ügyeletes szerint több helyen is jegesek az utak az országban, különösen kell vigyázni például Páty és Budakeszi között. Egyébként nincsenek a havazás miatt elzárt települések - tette hozzá.

Hóakadályok Vasban, Zalában, Somogyban

Éjszaka tovább romlottak a közlekedési feltételek Vas megyében, ahol péntek reggelig újabb 10-15 centiméter friss hó hullott le. Változatlanul erős az észak-északnyugati szél, amely hófúvást okoz - közölte a közútkezelő. Dávidházy Róbert, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese elmondta: Vas megyében a főutak mindenütt havasak, nehezen ugyan, de járhatóak, a mellékutak viszont síkosak és ezeken több útszakasz továbbra is járhatatlan.

Nem lehet közlekedni, ezért lezárták a Karakó-Jánosháza, a Mersevát-Kemenesszentmárton közötti utat, valamint a Nemeskocs felé vezető bekötőutat. Felszabadult viszont a Söpte-Salköveskút közötti út, illetve megtisztították a 86-os számú főutat Szelesténél. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a kamionok fel tudnak-e menni a még mindig csúszós emelkedőn, egyelőre ugyanis még nem indult meg a forgalom.

Dávidházy Róbert elmondta, hogy 24 óra leforgása alatt 30-35 centi hó hullott Vas megyében, a havat folyamatosan ekézték, de sok helyen már a hómarókat is be kellett vetni, mert az út szélén összetorlódott méteres hófalak miatt nincs hová tolni a havat. A legerősebben Sárvár és Vasvár térségében fúj a szél, itt alakulhatnak ki az utakon hóátfúvások. A meteorológiai előrejelzés szerint a régióban a nap során további havazás várható akár újabb 15 centiméternyi hó eshet, ezért a közutas szakemberek szerint aki csak teheti, ne induljon el személygépkocsival.

Kiss Péter, a Vas Megyei Katasztófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: az éjszaka elakadt kamiont kellett kihúzni Hegyhátsál-Hegyháthodász között, Csákánydoroszlónál egy kamion pótkocsija csúszott az árokba, Tormásligetnél előbb egy kamion akadt el, reggel hat óra előtt pár perccel pedig egy harminc munkást szállító autóbuszt kellett kiszabadítani a hó fogságából.

Zala megye északi területén a mellékutak burkolata havas, ha felerősödik a szél, hóátfuvásokra lehet számítani. Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési igazgatója szerint a buszok valamennyi településre el tudnak jutni a megyében, de a távolsági járatokon 10-20 perces késésekre kell számítani.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete közölte, hogy Csatár környékén egy félig az árokba csúszott kamion, Csapinál, a 7-es főúton pedig egy elakadt hókotró műszaki mentése folyik. Hajnal óta nyolc helyszínen végezték árokba csúszott, elakadt kamionok, személygépkocsik miatt műszaki mentését. Az ügyeletes hozzátette: Nagykanizsán a közlekedésre veszélyt jelentő jégcsapokat távolítanak el Bólyai János Általános iskola épületéről, Zalaegerszegen pedig egy többemeletes épület tetejéről hócsuszamlás miatt kellett nagyobb mennyiségű havat eltávolítani.

Az út jegesedése miatt Horvátkútra, Felsőbogátpusztára és Somogybükkösdre nem tudnak bemenni a Kapos Volán buszjáratai - közölte Kovács Melinda, a társaság vezérigazgatói asszisztense. A csütörtök éjszakai havazás miatt egy járat akadt el: Berencsepusztánál egy keresztbe fordult kamion miatt kellett hajnalban várakoznia a távolsági járatnak.

Kaposvár térségében a bekötőutak állapota, takarítatlansága miatt az autóbuszok Kercseliget és Ecseny érintése nélkül, átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek. Marcali térségében a somogyszentpáli bekötőút és a 68-as főút Kéthely és Balatonújlak között csak egy nyomon járható. Öreglak belterületén a csúszós jeges út miatt egy autóbusz az árokba csúszott, azon utasok nem voltak, a műszaki mentés folyamatban van.

Sok hó esett az Észak-Dunántúlon is

Járhatatlan a Páli és Edve közötti út Győr-Moson-Sopron megyében az éjszakai havazás miatt, a településeket azonban kerülő úton meg lehet közelíteni - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletese. Juhász Judit szerint a megye főútjai és mellékútjai is havasak. Éjszaka negyven gép tisztította az utakat, a nap folyamán ezek számát növelik, és hómarókat is bevetnek. A megye egyes részein 30 centi hó esett, és továbbra is havazik. Az erős szél miatt hófúvásokra kell számítani.

Kapuvár és Csorna térségében, a 86-os főúton kisteherautók és egy üres busz csúszott az árokba az éjszakai órákban. Mentésükben a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei segítettek - mondta az igazgatóság ügyeletese. Személyi sérülés egyik balesetnél sem történt - tette hozzá Kanzler Sándor.

Forrás: MTI
Nagykanizsán 25 centi hó nehezíti az életet

Pénteken hajnalban erős havazás kezdődött Komárom-Esztergom megyében is, a friss hó vastagsága eléri a tíz centimétert - közölték a közútkezelők üzemmérnökségei péntek reggel. Az utakat összes gépükkel takarítják, azonban a fagypont alatti hőmérsékleten a burkolat sok helyen síkos, ezért óvatos közlekedésre intenek mindenkit. A megyében jelenleg is havazik, az előrejelzések szerint még 4-5 centiméter hó várható. Egyes helyeken, például Kisbér környékén két nap alatt eddig harminc centi hó esett. A közlekedést a feltámadó szél is nehezítheti.

Kamionok zárják el a Zsámbéki-medencét

Horváth Frigyes, a Magyar Közút Zrt. szentendrei üzemmérnökségének vezetője elmondta, hogy a tűzoltók visszafordították az úttestre a Zsámbéknál megcsúszott, keresztbe fordult, illetve a Perbálon a forgalmat teljesen elzáró kamionokat és teherautókat, és másutt is kihúzták az árokba csúszott nehézgépjárműveket, így - ha lassan is - megindulhatott a forgalom a Zsámbéki-medence korábban megközelíthetetlen települései között.

Hozzátette: a Tinnye közelében elakadt kamiont úgy stabilizálták, hogy az már csak a fél pályát zárja el, a másik pályán óvatosan tovább lehet hajtani. A nehéz jármű elvontatásán jelenleg is dolgoznak. A hókotrók a szabaddá tett jeges, csúszós útszakaszokat lesózták, a hó nagy részét is letolták, ám a több helyen egy méter magas hófalak miatt már nincs hová "tenni" a felgyülemlett havat - mondta Horváth Frigyes, akinek a közlése szerint ilyesmire az üzemmérnökség területén 30 éve nem volt példa. Félő, hogy ha a napközbeni enyhülés nyomán keletkezett, hófalakkal lezárt víz éjszaka újra lefagy, reggelre ismét jégpályává válhatnak a Zsámbéki-medence útjai - közölte az üzemmérnökség vezetője.

Horváth Frigyes megjegyezte, nem is hajthattak volna be a közel 40 tonnás kamionok a szűk utakra, hiszen a 10-es útra, illetve az említett településekre a 12,5 tonnát meghaladó súlyú járművek behajtása tilos, erre táblák is figyelmeztetik a sofőröket. Az üzemmérnökség vezetője szerint Zsámbékot egyelőre az M1-es autópálya, illetve Páty felől, míg Perbált és Tököt Budajenő felől lehet megközelíteni. A forgalmi akadályok eltávolításához a tűzoltók segítségét kérték - közölte Horváth Frigyes.

Az Útinform honlapján található tájékoztatása szerint jelenleg országosan hét út járhatatlan, három pedig egy nyomon járható. A Baglad-Nemesnép közötti, a Páli-Edve közötti, a Tófej-Söjtör közötti és az Egyházasrádóc-Nagykölked közötti utak járhatatlanok a vasi utakon kívül a honlap szerint. A 86-os főúton három baleset is történt délelőtt. A 17-es kilométernél a műszaki mentés zajlik már, emiatt itt teljes útlezárás van. A 136-os és a 163-as kilométereknél pedig sávlezárás, illetve útszűkület mellett haladhat a forgalom.

Budapest állja a havat, a vasút kevésbé

A Fővinformnál elmondták az [origo]-nak, hogy Budapesten esett ugyan némi havaseső az éjjel, de minden főbb útvonal járható, bár az utak vizesek. A fővárosban reggel 7 óra körül esni kezdett a hó és a havaseső. A magasabban fekvő budai mellékutcák még latyakosak vagy havasak. A BKV vonalain sincs fennakadás, minden járat rendben közlekedik - tette hozzá az ügyeletes. Ezt megerősítette a BKV fődiszpécsere is, aki szerint reggel volt némi fennakadás, többek között a 13-as, 27-es, 87-es, 149-es és 272-es buszvonalakon.

Piliscsabánál már rendesen működnek a váltók, így a Budapest-Nyugati - Esztergom vasútvonalon megfeleződtek a késések: most 15-20 percet késnek a vonatok. A kelenföldi pályaudvaron is megszűntek a váltóállítási gondok, így a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pusztaszabolcs vonalakon már csak néhány perces késések vannak. A nyugat-magyarországi vonatok 5-10 perceket késnek a havazás miatt - közölte a MÁV.

A Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai továbbra is veszélyesek - közölte Pilisi Parkerdő Zrt. Több helyen több mintfél méteres hótakaró borítja az ösvényeket, ezért a sziklák melletti útszakaszok különösen veszélyesek. Ilyenek a Vadálló-kövek, a Dobogókő alatti Zsivány-sziklák, a Rezső-kilátó és a Thirring-sziklák környéke. A Rám-szakadék továbbra is járhatatlan. A Pilisi Parkerdő a túrázókat a veszélyes szakaszok elkerülésére kéri.

A Dunántúl nyugati részén helyenként a 30 centimétert is meghaladja a hó mennyisége. Pénteken estétől főként a déli megyékben újabb havazásra lehet számítani. Szombaton is várható további hóesés az ország egyes területein, az erős szél miatt többfelé hófúvás alakulhat ki. Az Ozone Network időjárás-előrejelzését itt olvashatja.

Komoly havazás nehezítette a közlekedést csütörtökön is. Az aznapi országos hóhelyzetről itt, a közép-magyarországiról és budapestiről itt olvashat.