Új céghez kerül áprilistól 2500 pesti parkolóhely

Vágólapra másolva!
Megszünteti a fővárosi közgyűlés a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulással kötött megállapodást. Ezzel 2500 parkolóhely kerül új cég kezelésébe április elsejével.
Vágólapra másolva!

Felmondja a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulással kötött megállapodást április 1-jével a Fővárosi Közgyűlés. A testület erről hétfői ülésén döntött. Ezzel a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. üzemeltetésében lévő 2500 parkolóhely átkerül a Parking Kft.-hez.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szerint egy egységes, közszolgálati és átlátható parkolási rendszert akarnak létrehozni Budapesten, hogy a bevételek közvetlenül az önkormányzatokhoz folyjanak be, ne pedig a jelenlegi, rendkívül bonyolult rendben.

Ha nem döntenek időben a kérdésben, akkor júliustól nem kell parkolási díjat fizetni a fővárosban, ami pedig káoszt jelentene - mondta.

Alkotmányellenes

Az Alkotmánybíróság (Ab) novemberben alkotmányellenesnek mondta ki a fővárosi parkolás szabályozását; eszerint, ha június 30-ig nem alkotják meg az új, jogállami rendelkezéseket, ingyenessé válik a parkolás Budapesten. Jelenleg hét parkolási társaság üzemeltet parkolóhelyeket Budapesten, ezek közül háromban a fővárosi önkormányzat is érdekelt, a többi pedig részben a kerületek tulajdonában van.

A fővárosi közgyűlés hétfői rendkívüli ülésének napirendjén ezen kívül a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztási rendelet, illetve az önkormányzat intézményeiben a választási kampány megtiltása szerepel.

Elolvadt a többség

A félnapos ülésen heves viták várhatók, mert az elmúlt hetekben a korábbi fővárosi koalíciós pártok (az MSZP és az SZDSZ) a BKV-ügyek miatt nyilatkozataikban többször is egymást tették felelőssé a kialakult helyzet miatt.

Ráadásul a korábbi szocialista főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós képviselőként már nem vesz részt a közgyűlés hétfői ülésén, mert pártja kérésére lemondott. Utódja azonban még nem ülhet a helyére, ezzel elveszett a korábbi koalíciós partnerek többsége, a 67 fős közgyűlésben csupán 33 szavazatuk van. A többség elvesztése miatt kérdéses, hogy elfogadják-e a szabaddemokraták vezette főváros és a szocialista kormány közötti BKV-szerződést, ami 23 milliárd forint támogatást biztosítana a társaságnak.