Magyar Nemzet: Milliárdos kötbérről mondott le az MNV

Vágólapra másolva!
Milliárdokról mondott le a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, mert kötbér behajtása helyett tárgyalással próbál rendezni egy elmaradt beruházást - írja a Magyar Nemzet. Az állami erdészetek új vállalatirányítási rendszerére már több mint 500 milliót költöttek, de a tavaly nyárra tervezett informatikai rendszer máig nem működik.
Vágólapra másolva!

Több mint három milliárd forint kötbért szedhetett volna be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt attól az informatikai cégtől, amelyet az állami erdészeti társaságok egységes vállalatirányítási rendszerének kiépítésével bízott meg - írja a Magyar Nemzet. A megrendelt rendszer ugyanis nem készült el a határidőre, és a befejezése is kétséges, mert a kivitelező felbontotta a szerződését legfontosabb alvállalkozójával, a szoftver fejlesztőjével.

A lap szerint az MNV már 570 millió forintot kifizetett a rendszerre, amely a mai napig nem működik. Az elkészítés határideje 2009. július 1-je lett volna és a Magyar Nemzet úgy tudja, hogy késedelem esetén a szerződés kötbért ír elő. Az MNV eszerint akkor is kérhetne kötbért, ha nem érte kár: a Magyar Nemzet számításai szerint eddig összesen 3,2 milliárd forintot követelhettek volna a késlekedő kivitelezőtől.

A vagyonkezelő azonban nem kért kötbért, ehelyett "tárgyalásokat folytat a projekt felülvizsgálatával kapcsolatban" - közölték. A lap szerint az ügyben 2009 májusában rendőrségi vizsgálat is indult hűtlen kezelés miatt, de novemberben bűncselekmény hiánya miatt megszűntették az eljárást. A májusi vizsgálat a lap szerint túl korai lehetett, hiszen a 12 erdészetnek megrendelt rendszert csak nyáron kellett átadni, és a határidő előtt nem lehetett konkrét esetről beszélni.