Hétfőtől jegyet kell váltani a vonaton az ingyen utazóknak is

Vágólapra másolva!
Hétfőtől kötelező megváltani a vonatokon és távolsági buszokon az ingyenes utazásra feljogosító regisztrációs jegyet. A díjmentesen utazó idősek és kisgyerekek a pénztárakban vagy a járműveken kérhetik a jegyeket, de egyelőre nem büntetik azt sem, aki megfeledkezik az új szabályról.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől regisztrációs jegyet kell váltaniuk a vasúton és a helyközi autóbuszjáratokon a díjmentesen utazók utasoknak. A korábban bejelentett intézkedés március 1-jétől lép éltbe, ezért mostantól az idősek és a kisgyerekeknek is meg kell váltaniuk az ingyenes jegyet.

A regisztrációs jegy kötelező lesz a belföldi forgalomban a 6 éven aluliaknak, a 65 éven felülieknek, a hadirokkantaknak, a hadiözvegyeknek és a menekülteknek is: ezeknek a csoportoknak korábban semmilyen jegyet nem kellett váltaniuk. A közlekedési minisztérium szerint a regisztrációs jegyre azért van szükség, hogy nyomon tudják majd követni, mennyien és hogyan használják a közösségi közlekedést.

A tárca szerint így nyert adatokkal ismertté válnak az utazási távolságok és időszakok, az információk pedig segíthetnek a menetrendek előkészítésében. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza majd meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit is.

Az ingyen beszerezhető regisztrációs jegy kiadására a Volán-társaságok, a MÁV-START és a GYSEV is felkészült közölték a cégek. Egyes Volán társaságok járatain kísérleti jelleggel már korábban is lehetett regisztrációs jegyet váltani, de egységesen, március 1-jétől vezetik be az az új jegytípust.

Az utasok a regisztrációs jegyet az autóbuszvezetőknél kérhetik felszálláskor, illetve egyes helyeken a pénztárakban is megváltható. A MÁV-START Zrt. vonataira a regisztrációs jegyet a gépesített pénztárakban adják ki, ahol pedig ez nem áll rendelkezésre, vagy a pénztár zárva van, a vonaton a jegyvizsgálónál kérhető a jegytípus.

A GYSEV tájékoztatása szerint a magyarországi vonalaikon közlekedő vonatokra kell megváltani a regisztrációs jegyet, a nemzetközi forgalomban azonban nem szükséges. Aki nem váltja meg a regisztrációs jegyet, azt egyelőre nem büntetik, július 1-jétől azonban 500 forint büntetés vár a jegy nélkül utazókra.