Vágólapra másolva!
Felírják az utcába érkező autók rendszámát, és ha éjjel az utcába hajt valaki, a férfiak perceken belül kint vannak az ablakban. Galgagyörk volt a rendőrség szerint a romaellenes támadássorozat első helyszíne, ahova kedden a nyomozók is visszatértek az egyik gyanúsítottal. A faluban nagyjából visszaálltak a dolgok a régi kerékvágásba, de a bizalmatlanság nem tűnt el.
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel vonult fel a rendőrség kedden Galgagyörkön. Előzetes bejelentés nélkül érkeztek azzal a céllal, hogy helyszíni bizonyítási eljárást folytassanak le a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat ügyében. Egy utcát néhány órára teljesen lezártak, Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője azt mondta, hogy a romák elleni bűncselekmény-sorozat elkövetésével vádolt K. Árpád gyanúsított vallomását rekonstruálták a Pest megyei településen. (Erről bővebben itt olvashat.)

Galgagyörkön 2008. július 21-én, kevéssel éjfél után lőttek rá három, romák lakta családi házra. A lövöldözésben senki nem halt meg, de a nyomozás eddigi adatai szerint ez volt a később több halálos áldozatot is követelő támadássorozat első állomása.

Galgagyörkön elsősorban a megtámadott Rákóczi úton laknak cigányok. Az út egy völgyben fekszik a korábbi Ófalu területén, és 30-40 jobb-rosszabb állapotú házból áll. Sok család már évtizedek óta itt lakik, akad pár elbirtokolt épület, de a házak nagy része az elmúlt 10 évben épült szocpol-támogatásból - mondta az [origo]-nak Szabadi Mónika, a település polgármestere.

Az [origo] tudósítói kedden napközben jártak a településen, akkor a dél körüli órák ellenére minden második ház előtt álldogált valaki. Egy férfi a kútról vödrökben vizet vitt, az ablakokból emberek néztek az utcára, egy idős asszony a kutyájának adott enni. Az utcában lakó egyik férfi szerint az itt lakók több mint fele munkanélküli.

Óvatosabbak lettek

A lövöldözések még most is meghatározzák a Rákóczi úton élő emberek életét, számon tartják például, ha egy ismeretlen autó behajt. Igaz, ezt nem is nehéz, hiszen a faluból egyetlen út érkezik, ami a másik végen egy dombra vezet. (Erről a dombról és az egyik kertből lőttek rá a három házra.) "Soha nem lesz itt megnyugvás, éberek vagyunk. Ha jön egy ismeretlen autó, felhívom a falu másik végét, hogy írja fel a rendszámot. Ha éjjel jön valaki, a férfiak perceken belül kint vannak, megnézik, ki az" - mondta egy Imreként bemutatkozó roma férfi.

2008 júliusa óta nem érték újabb atrocitások a cigányokat, ugyanakkor Imre szerint jobb az elővigyázatosság: "Hasonló esetek azóta ugyan nem történtek, de ha a valódi tetteseket találták is meg, olyan ez, mint a gomba, mindig nő helyette új" - mondta.

Az utcától pár száz méterre lévő kocsmában dolgozó nő szerint mindenki tudja, hogy óvatosabbak lettek a romák: "Én is csak akkor megyek oda, ha valami dolgom van. Nehogy az legyen, hogy történik valami, és azt hiszik, hogy volt valami közöm hozzá" - mondta.

A támadás után néhány hétig az éjszakai műszakból érkező nők elé a férfiak minden nap kijöttek a buszmegállóba, a gyerekeket pedig sokáig nem engedték ki az utcára - monda a nő, aki a kocsmából éppen a falu központjára lát.

Álmukban volt a lövöldözés

A faluban az [origo]-nak többen azt mondták, hogy leginkább a kisgyerekek sínylették meg a történteket. "Miután a családok hangulata nagyon rossz volt, azonnal felkértem a gyermekjóléti szolgálatot, aki pszichológus bevonásával vizsgálta a történtek lelki következményeit" - mondta a polgármester.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az utca látványa arról a dombról, ahonnan az egyik támadó a falura lőtt

Az eset után néhány nappal egy gyerekpszichiáter beszélgetett két óvodás gyerekkel és szüleikkel, aki az [origo]-nak azt mondta, hogy rémültek voltak a gyerekek. "Majdnem áldozat lett a két gyerek, láttam, hogy az egyikük ágyába befúródott egy sörét" - mondta a pszichiáter, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét.

"Erős stresszhelyzet, hogy álmukban volt a lövöldözés. Látszott rajtuk, hogy nem érzik magukat biztonságban, és velem szemben is bizalmatlanok voltak. Ezt igazából kibontani csak egy játékterápia keretében lehetett volna, de erre már nem került sor, a család ugyanis találkozásunkkor éppen a két héttel későbbi költözést tervezte" - mondta az orvos.

A romák térfigyelő kamerákat akarnak

A lelki megrázkódtatás mellett anyagi károk is keletkeztek, amelyeket a polgármester szerint elhárítottak. "A három családhoz üveges mestert hívtunk, aki azonnal megcsinálta a szitává lőtt ablakokat" - mondta.

A lakók félelemérzete hetekkel a történtek után sem csökkent, ezért szerették volna, ha az utcában térfigyelő kamerákat helyeznek el. "Az eset után mondtam a polgármester asszonynak, hogy tegyenek fel kamerákat, de nem lett belőle semmi" - legyintett egy testes középkorú férfi, akinek házát körülbelül öt lövés érte. Beszélgetés közben meg is mutatta a homlokzaton meredező, részben már bemeszelt lyukakat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Imre szerint a lövöldözések óta éber az utca

A polgármester szerint már csak a terület sajátosságai miatt sem volt megvalósítható a térfigyelő rendszer, "mivel a településrész völgyben van ,és az utca feletti dombokat legalább 20 kamerával lehetne befogni, hogy használható képet kapjunk".

Rendkívül veszélyes település

A támadás után Galgagyörköt rendkívül veszélyes településnek nyilvánították a rendőrök a polgármester szerint. Ezért 2009 nyarán este 8 és reggel 4 között rendőrautók járőröztek a faluban. Ez idén heti kétszeri alkalomra csökkent. "Lehet, hogy a településen továbbra is megnyugtatóbb lenne a fokozott rendőri jelenlét, nemcsak a 2008 júliusában történt eset miatt, hanem az elszaporodó betörések miatt is" - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a gyakori lopások a térséget sújtó egyre növekvő szegénységgel magyarázhatók.