Romagyilkosságok: Tiszalökön és Debrecenben folytatódik a helyszíni bizonyítás

Vágólapra másolva!
Tiszalökön folytatja a romagyilkosságok ügyében nyomozó rendőrség a helyszíni bizonyítási eljárást. Ez a második helyszíni bizonyítási eljárás az ügyben, kedden a rendőrök a Pest megyei Galgagyörkön jártak. Tiszalökön tavaly áprilisban a saját udvarán lőttek agyon egy férfit. Egy másik gyanúsítottat Debrecenbe vittek a nyomozók, arra a szórakozóhelyre, ahol a feltételezett elkövetőket elfogták.
Vágólapra másolva!

Helyszíni bizonyítási eljárást végeznek Tiszalökön, a romák elleni támadások Szabolcs megyei helyszínén szerdán - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője. A szabolcsi településen tavaly április 22-én saját udvarán lőttek agyon egy munkába igyekvő férfit. A romák elleni támadássorozatnak ő volt az ötödik halálos áldozata.

Kedden a Pest megyei Galgagyörkön tartottak helyszíni kihallgatást az előzetes letartóztatásban lévő négy gyanúsított egyikével, K. Árpáddal. A kedd délelőtti helyszíni bizonyítási eljárás körülbelül három órán át tartott. A rendőrök lezárták a környéket, és mindenkit a házába küldtek. A megtámadott utcában lakók szerint terepjárókkal vitték körbe a településen a gyanúsítottat. (Az [origo] helyszíni riportját itt olvashatja.)

Az ügyben Debrecenben is helyszíni bizonyítást folytattak szerdán - értesült a Független Hírügynökség. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy gyanúsítottat vittek el arra a a Perényi utcai szórakozóhelyre, ahol tavaly augusztusban elfogták a feltételezett elkövetőket, és amelynek egyik hátsó raktárhelyiségben megtalálták a gyilkosságoknál használt fegyvereket. A nyomozók délelőtt 11-kor érkeztek meg, a helyszínt kommandósok biztosították. A Független Hírügynökség információi szerint a rendőrök egy gyanúsítottat vittek magukkal, bár azt nem tudni, hogy pontosan kit. Csak az biztos, hogy nem K. Árpádot, akivel kedden Galgagyörkön jártak.

A romák elleni támadássorozatban a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Ezt követte áprilisban a tiszalöki eset, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették. A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én fogta el a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorelhárító szolgálata.