Előre tudott a rendőrség a reptéri vesztegetők lépéseiről

Vágólapra másolva!
Egy nyolcvanoldalas jelentésben sorolta fel a rendőrség a Budapest Airport és a BKV korrupciógyanús ügyeit - írta a Népszabadság. A vesztegetéssel gyanúsított Sz. György elfogásakor azt is tudta a rendőrség, hogy a férfi mikor és kitől vett volna át további kenőpénzeket.
Vágólapra másolva!

A rendőrség Sz. Györgynek, a BKV vesztegetéssel gyanúsított jogi igazgatójának őrizetbe vételekor azt is tudta, hogy a férfi a következő napokban kitől és mekkora összegű kenőpénzt vett volna át. Erről a Népszabadságnak beszélt az ügyben nyomozó a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI) bűnügyi igazgatóhelyettese, Túrós András.

A rendőrség december elején vette őrizetbe a BKV akkori jogi igazgatóját, Sz. Györgyöt és a Budapest Airport jogi igazgatóját, R.-V. Krisztinát, akik azóta előzetes letartóztatásban vannak. A gyanú szerint a két jogi igazgató külsős ügyvédi irodákkal kötött szerződést, gyakran el sem végzett munkára. A kiszámlázott díj egy részét pedig később visszajuttatták a két jogi igazgatónak.

Túrós a Népszabadságnak azt mondta: egy 80 oldalas jelentésben sorolták fel a nyomozás során feltárt gyanús ügyeket. A bűnügyi igazgatóhelyettes szerint három különböző forrásból szereztek információkat. Még tavaly áprilisban egy magánszemély feljelentése nyomán kezdtek vizsgálódni Budapest Airportnál négy-öt szerződés miatt.

A meghallgatott tanúk újabb és újabb gyanús ügyletekről tettek említést. Túrós szerint ezek azért voltak gyanúsak, mert a hasonló tartalmú szerződésekhez képest lényegesen nagyobb összegekről szóltak, ráadásul ezeket a teljesítéseket szinte azonnali hatállyal ki kellett fizetni.

Az RRI nyomozói titkos adatszerzéssel pedig arról kaptak információt, hogyan is zajlott mindez a repülőtéren. Az utalás napkán Sz. György felvette a kapcsolatot a megrendeléshez jutó cégekkel, illetve ügyvédi irodákkal és közölte, hogy találkozni kéne az összeg egy részének visszafizetése miatt. A rendőrség szerint nem minden esetben fizettek vissza milliókat, előfordult, amikor 200 ezer forint volt ez az összeg.