Vágólapra másolva!
108 ember kapott elnöki kegyelmet az elmúlt öt évben - írja a Vasárnapi Hírek. A kegyelmi döntés csak akkor érvényes, ha az ügyben a köztársasági elnök és a miniszter álláspontja is megegyezik. A kegyelmi döntéseket soha nem indokolják meg, a legtöbbször azonban egészségügyi problémák, családi okok miatt adnak kegyelmet.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt öt évben összesen 108 ember részesült elnöki kegyelemben - írja a Vasárnapi Hírek.

Sólyom László köztársasági elnök legutóbb múlt héten azoknak a sajókazai szülőknek adott kegyelmet, akiknek a gyerekei iskolakerülés miatt több száz igazolatlan órát gyűjtöttek össze. A Miskolci Városi bíróság korábban tizenhat hónap szabadságvesztésre ítélte a szülőket a gyermekek veszélyeztetése miatt.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője a lapnak elmondta: a magyar jogrendszer a kegyelem két fajtáját ismeri. Az egyik - viszonylag ritka - az eljárási kegyelem. Ekkor még a jogerős ítélet előtt szüntetik meg az eljárást az érintett ellen, általában egészségügyi okok miatt.

A másik - már lényegesen gyakoribb - a végrehajtási kegyelem, amikor a bírói ítélet után mentesül valaki. A kegyelem kérdésében csak akkor van érvényes döntés, ha a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter is ugyanúgy dönt.

Kumin közölte: Sólyom László nincsen "kegyelmi politikája", hanem kizárólag az igazságügy-minisztertől - megválasztása óta immáron a negyedik tárcavezetőtől - hozzá érkező javaslatokat bírálja el és küldi vissza ellenjegyzésre. Enélkül ugyanis nem érvényes az államfői döntés, az ellenjegyzéssel pedig a miniszter magára vállalja a politikai felelősséget.

A főosztályvezető szerint a kegyelemi kérdésében csak akkor van érvényes döntés, ha a köztársasági elnök és a miniszter álláspontja megegyezik. A kegyelmi döntéseket soha sem indokolják meg, bár azt tudni lehet, hogy legtöbben súlyos egészségi problémák családi okok vagy későbbi jogszabályváltozás miatt kapják meg ezt a gesztust.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nem vezet nyilvántartást a kegyelemben részesült személyekről. Kizárólag statisztika készül évente, amely - személyazonosításra alkalmatlan módon - csak azt tartalmazza, hogy hány elutasító, illetve jóváhagyó döntés született. A minisztérium szerint nincs olyan lista sem, hogy milyen bűncselekmények esetében adott kegyelmet a köztársasági elnök.

A tárca sajtóosztálya a Vasárnapi Hírekkel azt közölte, hogy 2007-ben 1378 ügyből 23, 2008-ban 799 ügyből 27, 2009-ben évben 911 ügyből 17 esetben született jóváhagyó döntés. A felmentéseket általában az alábbiakkal indokolták: megromlott egészségi állapot, eltartásra szoruló hozzátartozók, a bűncselekmény tárgyi súlya, társadalmi, erkölcsi megítélése.