Listeriával fertőzött párizsit és sonkát talált boltjaiban a Reál

Vágólapra másolva!
A Reál élelmiszerbolt-lánc egyik párizsijában és sonkájában az egészségre ártalmas mértékű Listeria-baktérium fertőzöttséget találtak. A bolthálózat azonnal visszahívta a polcokról a két terméket, és kérik azokat, akik korábban vásároltak belőlük, hogy ne egyék meg őket.
Vágólapra másolva!

A Reál márkatermékek minőségellenőrzése során kiderült, hogy két termék - egy párizsi- és egy sonkafajta - Listeria Monocytogenes fertőzöttsége az előírt határ feletti, így fogyasztásuk az egészségre ártalmas lehet - közölte a Reál Hungária Élelmiszer Kft. A két termék a Pick Szeged Zrt. által gyártott "Reál párizsi szeletelt 150 g" és a "Reál sonka szeletelt 100 g".

A Reál bolthálózat a vizsgálat eredménye után azonnal visszahívta polcairól a két terméket, és kéri a vásárlókat, hogy ha az elmúlt napokban a párizsiból vagy a sonkából vásároltak, ne egyék meg. Mindkét termék visszaváltható a vásárlás helyszínén. A forgalmazott egyéb termékek biztonsággal fogyaszthatók - áll a közleményben.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) honlapja szerint a Listeria monocytogenes baktérium gyakran előfordul az élelmiszerekben, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki, de legyengült szervezet esetén nagyobb a veszélye a liszteriózis betegség kialakulásának.

Veszélyeztetettnek számítanak a várandós nők, az idősek, a kisgyerekek, a krónikus betegek és az alkoholisták. A liszteriózis általában hányással, hasmenéssel vagy fejfájással jelentkezik, de olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint az agyhártyagyulladás, vérmérgezés, terhes nőknél pedig a halvaszületés vagy az újszülött fertőzése. Súlyos esetekben a betegség halálos.