Megszüntették a nyomozást az UD Zrt. vezetője ellen

Vágólapra másolva!
Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást Tóth János, az UD Zrt. vezetője ellen - közölte Tóth ügyvédje. A férfi ellen haditechnikai eszközökkel való visszaélés miatt nyomoztak: bár az UD Zrt. székhelyén az NBH korábbi vezetője szerint titkos megfigyelésre alkalmas eszközöket találtak, a Nemzeti Nyomozóiroda szerint ez nem elég a vádemeléshez.
Vágólapra másolva!

Megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az UD Zrt. vezetője, Tóth János ellen a haditechnikai termékkel való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást - közölte szerdán Tóth védője, Futó Barnabás. Bartha László, az NNI szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette: bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

Tóth Jánost tavaly szeptemberben hallgatta ki az NNI gyanúsítottként, mert egy korábbi házkutatáskor az UD Zrt. székházában olyan eszközöket foglaltak le, amelyről akkor a rendőrség azt állította: tartásuk engedélyköteles. Futó Barnabás ügyvéd akkor azt közölte, hogy hét különböző eszköz miatt történt a gyanúsítás, szakértői vélemény alapján.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési üggyel kapcsolatban került a köztudatba: az ügyben Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója még 2008. szeptember 10-én tett feljelentést lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt. Ennek nyomán az NNI házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le, majd magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. E bűncselekmények ügyében azonban 2009 nyarán megszüntették a nyomozást.

Laborc Sándor panasszal élt a nyomozást megszüntető határozatok miatt. Az MTI birtokába jutott panaszban a főigazgató azzal érvelt, hogy ismeretei szerint az UD Zrt. székhelyén olyan eszközöket (például farönkbe rejtett videokamerát, annak vevőegységét, mobil helymeghatározó eszközt, rádióvevőt) találtak, amelyek a kirendelt szakértő véleménye szerint is titkos megfigyelésre alkalmas eszközök.

Ezek az eszközök Laborc szerint megalapozták a gyanút, hogy az UD Zrt. haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel élt vissza. A főigazgatónak a megszüntetett nyomozások miatt tett panaszát azonban a Fővárosi Főügyészség később elutasította. Laborc végül a nyomozás során tapasztalt "anomáliák matt" tavaly szeptember 1-jével lemondott posztjáról.