Péntek délután dől el, megmarad-e Szanyi hajszálnyi előnye

Vágólapra másolva!
Péntek délután derül ki, hogy az MSZP-s Szanyi Tibor szerez-e mandátumot a XIII. kerületben, vagy a külföldön leadott voksokkal fordítani tud fideszes ellenfele. Szanyi az eddig összeszámolt szavazatok alapján 124 vokssal kapott többet, mint Szalay Péter. Csütörtök éjfélkor jár le a külföldi szavazatok beérkezésének határideje, ezeket a helyi választási bizottság péntek délutánra számolja össze.
Vágólapra másolva!

Csütörtök éjfélkor telik le a külképviseleteken leadott szavazatok beérkezésének határideje - mondta az [origo]-nak Benkő István, az Országos Választási Iroda szóvivője. A beérkezett urnákat így pénteken juttatják el a választási kerületekhez, ahol megtörténik az urnabontás, majd a helyi választási bizottságok összeszámolják a voksokat. Ezt követően tehetik majd közzé a teljes feldolgozottságnak megfelelő választási eredményt.

A XIII. kerület 19-es számú választókerületében még függőben van a mandátum sorsa, az MSZP-s Szanyi Tibor 10 190 szavazatot kapott, azaz 46,4 százalékot szerzett, de a helyi fideszes jelölt, Szalay Péter csak 124 szavazattal van lemaradva tőle. Egy szavazókör voksait és a külképviseleti szavazatokat még nem számolták bele az eredménybe, így ezek alapján dől el, ki jut be a parlamentbe. A feldolgozottsági adatok alapján pénteken több mint 124 szavazatot kell majd összeszámolniuk a helyi szavazatszámlálóknak, így akár az is elképzelhető, hogy az eredmény megfordul. (A XIII. kerületi szavazatok számításáról részletesen itt olvashat.)

Szanyi Tibor csütörtök délelőtt az [origo]-nak azt mondta, a szavazatok összeszámolása után, várhatóan délután kettő körül fog összeülni a kerületi választási bizottság, majd jegyzőkönyvbe foglalják a megállapított végeredményt. Csak ekkor fogja megtudni, hogy meg tudta-e őrizni előnyét.

Az MSZP egyéni képviselőjelöltjei közül csak a másik XIII. kerületi választókerületben induló Tóth József szerzett mandátumot, illetve a jelenlegi részeredmények szerint Szanyi Tibor. Lendvai Ildikó pártelnök ezért Angyalföldet "az MSZP zászlóshajójának" nevezte.