Vágólapra másolva!
Egyetlen járattörlést okozott hétfő reggel az izlandi vulkán hamufelhője Magyarországon. A felhő az éjszaka elérte az országot, de annyira felhígult, hogy nem kellett miatta légtérzárat elrendelni, miközben a környező országok is sorra feloldották a vasárnap bevezetett korlátozásokat. A légi forgalomban ennek ellenére jelentős késések is előfordulhatnak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel csak egyetlen repülőgépet kellett törölni Magyarországon, amely nem indulhatott el az izlandi vulkánkitörés okozta hamufelhő miatt - közölte Szilágyi Károly, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Aiport Zrt. szóvivője. A vasárnap éjjel Magyarországra érkező hamufelhő miatt a Lufthansa müncheni járatát törölték, rajta kívül azonban több gép is késve érkezik, illetve indul.

Fehér Imre, a légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl szóvivője szerint Magyarországon nem kellett légtérzárat elrendelni, mert a vasárnap éjszaka Magyarország fölé érkező hamufelhő annyira felhígult, hogy nem veszélyezteti a légiközlekedést. A szóvivő hozzátette, a felhő Északnyugat-Magyarországot érintette, és mivel 6.000 méter alatt van, elsősorban a repülőgépek le- és felszállását zavarhatja.

A magyar légteret ugyan nem kellett lezárni és Ferihegy is indít és fogad járatokat, de más európai repülőtereken érvényben vannak korlátozások, ezért volt szükség a járattörlésre, s ezért késhetnek egyes gépek is. A törölt Müncheni járaton kívül csak délután érkezik meg például a Wizz Air barcelonai járata, és késik a Delta New Yorkból érkező, menetrendszerinti járata is, mert a hamufelhő miatt útirányt kell változtatnia.

Újranyitják a légteret a szomszédban is

Hétfőre megszűnt az izlandi vulkánkitörés miatt Ausztria felett elrendelt részleges légtérkorlátozás - közölte az osztrák légtérfelügyeleti hatóság. Az Austro Control vasárnap késő esti közleménye szerint részben a tervezettnek megfelelően, részben a tervezettnél korábban, hétfő hajnal helyett, már vasárnap 23 órakor minden osztrák repülőtéren eltörölték a fel- és leszállási tilalmat.

Hétfőn kora reggel feloldották a hamufelhő miatt elrendelt részleges légtérkorlátozást Csehországban is, továbbá újra megnyitották a légi forgalom előtt a horvát légteret, illetve valamennyi horvátországi repülőteret. Csehország légterében vasárnap este rendeltek el részleges zárlatot, amit hétfő reggel 5 órától oldottak fel: itt az előrejelzések szerint az időjárás kedvező marad, és a következő napokban várhatóan nem kell számítani újabb légtérzárlatra.

Reggel 9 óra óta ismét fogad és indít járatokat a lisszaboni repülőtér is. A portugál főváros légikikötőjét szintén a tervezettnél korábban nyitották meg újra, mert bár a lisszaboni repülőtér eredetileg 14 óráig nem fogadott volna járatokat, a hamufelhő a vártnál gyorsabban távozott, és így 9 órától feloldották a korlátozást - közölte a portugál légiirányítási szervezet.

Az izlandi Eyjafjallajökull vulkán hamufelhője miatt szerdán Nagy-Britania és Írország egy része felett kellett légtérzárat elrendelni. Európa nagy részén április 15-től már több napon keresztül légtérzár volt a vulkán kitörése miatt, mert hamufelhő veszélyeztette a légiközlekedést. A korábbi tájékoztatás szerint akkor a légtérzár összesen 1,5-2,5 milliárd euró kárt okozhatott az európai légi közlekedésnek.