Lemondásra szólítják fel a közmédia felügyelőit a fideszes delegáltak

Vágólapra másolva!
A közmédiumokat felügyelő kuratóriumi elnökségek kollektív lemondását javasolják a fideszes delegáltak. A törvény szerint atestületek még legalább egy évig hivatalban maradnának, soraikban például az MDF-es és SZDSZ-es delegáltakkal, de ki kellene egészíteni őket az új pártok, illetve a Fidesz és a KDNP embereivel. Ez a fideszes delegáltak szerint nagy és drága testületeket eredményezne, ezért kollektív lemondást javasolnak.
Vágólapra másolva!

A közmédiumokat felügyelő kuratóriumok összes tagjának lemondását, vagyis a testületek feloszlását kezdeményezik Magyar Televízió Közalapítvány, a Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe delegált fideszes tagok. Közleményükben azt írják: a kurátoroknak az új országgyűlés alakuló ülésének napján, egyszerre kellene benyújtaniuk a lemondásukat.

A három testületnek a közlemény szerint összesen 43 tagja van, közülük 20-at az MSZP, 12-őt a Fidesz, 5-öt az SZDSZ, 3-at a KDNP és 3-at az MDF jelölt. A kuratóriumi elnökségekben a médiatörvény szerint azonos számú kormánypárti és ellenzéki delegáltnak kell lennie. Az újonnan parlamentbe jutott pártoknak joguk van saját delegáltakat küldeni, de maradhatnak azok is, akiknek pártja kiesett a parlamentből, ők semlegesnek számítanak.

Az elnökségek feltöltése új ellenzéki tagokkal, illetve kiegyensúlyozása további kormánypárti tagokkal a Fidesz és a KDNP szerint feleslegesen növelné a már most is felduzzasztott testületeket, ami működésképtelenségéhez vezetne. A fideszes delegáltak ezért azt szeretnék, ha a kuratóriumi elnökségi tagok együttesen, testületileg visszaadnák a mandátumukat az új országgyűlésnek, hogy az kisebb létszámú testületeket választhasson.

A három közalapítvány kuratóriumának működése a fideszes delegáltak közleménye szerint évente több százmillió forintba kerül, melynek jelentős részét teszi ki a kuratóriumi elnökségek tagjainak díjazása. A fideszes delegáltak a testületek létszámát a médiatörvény által előírt minimumra, testületenként 8 főre csökkentenék, ami szerintük hatékonyabbá, takarékosabbá és átláthatóbbá tenné a munkát.

A Magyar Rádiónál 2008 márciusa, az MTV-nél 2007 márciusa óta dolgoznak a jelenlegi tagok, a törvény szerint ők kitölthetnék négyéves hivatali idejüket, vagyis 2011-ig és 2012-ig a helyükön maradhatnának. A jelenlegi képviselők mellé a Jobbik és az LMP is delegálhat tagokat, a Fidesznek pedig annyi új taggal kell feltöltenie a testületet, hogy annyian legyenek, mint a most többségben lévő MSZP-sek és az új pártok képviselői összesen.