Pénteken megalakul az új országgyűlés

Vágólapra másolva!
A köztársasági elnök nyitja meg pénteken a parlament alakuló ülését, amelyen esküt tesznek az új képviselők, az országgyűlés pedig megválasztja saját tisztségviselőit. Az államfő hivatalosan ezen az ülésen javasolja majd miniszterelnöknek Orbán Viktort. A rendőrség az alakuló ülés miatt lezárja a Kossuth teret, amelynek közelébe összesen hat demonstrációt jelentettek be. 
Vágólapra másolva!

Pénteken 13 órakor kezdődik az új országgyűlés alakuló ülése. Ilyenkor a hagyományok szerint kinyitják az Országház Kossuth tér felőli főkapuját, hogy a megválasztott képviselők ott léphessenek be. Az ülést Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg, azt a házelnök megválasztásáig a legidősebb képviselő, a fideszes Horváth János korelnökként vezeti. Az ő munkáját korjegyzőként a négy legfiatalabb képviselő - valamennyien jobbikosok - segíti.

A képviselők előbb meghallgatják Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke, illetve Varga Zoltán leköszönő önkormányzati miniszter beszámolóját. A mandátumok igazolása után a képviselők leteszik az esküt, és ez után szavaznak a beszámolókról. A frakcióvezetők ez után jelentik be hivatalosan a képviselőcsoportok megalakulását.

Az országgyűlés titkos szavazással választja meg saját tisztségviselőit: elnökét, alelnökeit és jegyzőit. A házelnököt hagyományosan a legnagyobb frakcióval rendelkező párt jelöli. A Fidesz Schmitt Pál korábbi európai parlamenti képviselőt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét javasolja elnöknek. A megválasztott elnök rövid köszöntő beszédet mond.

A parlament ezután meghallgatja Bajnai Gordon leköszönő - péntektől már csak ügyvezetőként dolgozó - miniszterelnök felszólalását. Sólyom László ez után tesz javaslatot az új miniszterelnök személyére. A kormányfői posztra jelölt Orbán Viktor Fidesz-elnök szintén felszólal az alakuló ülésen. Végül a parlament szavaz a bizottságok létrehozásáról, azok elnökeiről és alelnökeiről.

Az alakuló ülés miatt a rendőrség pénteken lezárja a Kossuth tér jelentős részét. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint "népképviseleti szerv zavartalan működésének biztosítása" miatt van szükség a korlátozásra. Az Országház környékére hat rendezvényt jelentettek be pártok, civil szervezetek és magánszemélyek. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az egyik demonstráció a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevéhez fűződik, ők a terrorizmussal gyanúsított Budaházy Györgynek követelnek amnesztiát. Más szervezetek "civilek a szélsőjobb ellen" elnevezéssel tartanak demonstrációt