Nem fedi fel összes kártyáját Orbán a kormányprogrammal sem

Vágólapra másolva!
Szombaton mutatja be a kormányzásra készülő Fidesz a kormányprogramot. Bár több kormányzati szerepre készülő fideszes politikus is azt mondta az [origo]-nak, hogy a program az irányokat szabja meg és kevés számszerű ígéretet tartalmaz majd, néhány új részlet így is kiderülhet belőle a Fidesz elképzeléseiről. Közeledik ugyanis több, Orbán által saját leendő minisztereinek adott határidő, ráadásul a Fidesz választási programja néhány fontos területet csak felületesen érintett.
Vágólapra másolva!

"Először a gazdaság és a közbiztonság, és csak utána minden más" - jelentette ki a választások második fordulója után tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor leendő miniszterelnök. Az azóta eltelt három hétben Orbán bemutatta leendő kormányának névsorát, megalakult és elkezdett dolgozni az új parlament, a Fidesz pedig számos törvényjavaslatot nyújtott be. Ezek egy része a kormányalakítást készíti elő, másik részük pedig olyan, a Fidesz több politikusa által szimbolikusnak nevezett ügyekről szól, mint a kettős állampolgárság, a visszaeső bűnözők büntetését súlyosbító vagy a parlament létszámának csökkentéséről szóló jogszabály.

Szombaton várhatóan újabb részletek derülnek ki a Fidesz terveiről, mert a párt ekkor nyújthatja be az országgyűlés elé az új kormány programját - mondta az MTV-nek szerdán Szijjártó Péter, leendő kormányfői szóvivő. Szijjártó szerint jövő hét kedden-szerdán folytathatja le a program vitáját a parlament, jövő hét végén pedig már megalakulhat az új kormány.

Orbán magához vonta a programot

A kormányprogramot, hasonlóan a kormánynévsorhoz, nagy titkolózás övezi, a jelek szerint még a Fideszen belül is. A kormányprogramot Orbán szűkebb környezete készíti, a munkában többek között Navracsics Tibor leendő kormányfőhelyettesnek is meghatározó szerepe van.

Az [origo]-nak több, a kormányzati munkában várhatóan részt vevő fideszes politikus azt mondta, hogy a programhoz az egyes szakpolitikai kérdések felelőseitől, leendő tárcavezetőktől is kértek háttéranyagokat. Egy forrásunk szerint az elvárás az volt, hogy az egyes fejezeteket úgy állítsák össze, hogy előbb helyzetelemzést adjanak az adott területről, majd pedig célkitűzéseket fogalmazzanak meg, amelyet a Fidesz kormányra kerülve szeretne megvalósítani.

Több forrásunk állította egybehangzóan, hogy a dokumentum várhatóan irányokat, célokat fogalmaz meg, konkrét számok valószínűleg nem lesznek benne. A Fidesz márciusban bemutatott választási programja is meglehetősen vázlatos volt, kevés konkrétumot tartalmazott, de pár új részletet felfedett elképzeléseiből. Ráadásul most közeleg több korábban Orbán által megjelölt határidő, amikor a Fidesz ígérete szerint ismerteti több jelentős elképzelését.

Mi lesz az adókkal?

Orbán a választások óta többször jelezte, hogy a Fidesz gazdasági terveiről azért nem beszél, mert még tart a Varga Mihály leendő miniszterelnökségi államtitkár által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság munkája. Varga szerint ennek első eredményei május végére, június elejére lehetnek meg.

Orbán azt elárulta, hogy ha Vargáék munkája befejeződik, akkor egy három blokkból álló tervet nyújtanak be a parlament elé, ennek első eleme az adórendszer változtatásáról fog szólni. Hogy ez pontosan mit jelent, ez nem derült ki az elmúlt hetekben. Orbán a választások második fordulója után azt mondta, családi adózási elemek idén még nem fognak megjelenni, mert a Fidesz-elnök szerint problémás mélyebb adóváltoztatásokat végrehajtani év közben.

Orbán a választások óta többször beszélt arról is, hogy változhatnak az ekho és az eva szbályai, hogy az adórendszer és az adóbevallás egyszerűbb lesz, de ennek részleteit sem ismertette eddig sem ő, sem a Fidesz többi vezető politikusa.

Mi lesz a bürokráciával?

A választásokat követő sajtótájékoztatóján Orbán arról is beszélt, hogy a hármas csomag része lesz "a bürokrácia elleni átfogó támadási terv". Ezt már megelőlegezte az a fideszes politikusok által benyújtott alkotmánymódosító javaslat, amely kimondja, hogy a parlament létszáma legfeljebb 200 lehet és egy törvénymódosítás, amely az önkormányzati képviselők számának csökkentéséről szól.

Orbán szerint azonban ennél nagyobb szabású átalakítások is várhatók. Nyáron átalakulhat a középszintű közigazgatás, amelynek keretében az adóhivatalon és a rendőrségen kívül mindent átszerveznek, és minden megye élére kormányhivatalnokot neveznek ennek a végrehajtására. Hogy ez pontosan mit jelent majd, arról sem Orbán, sem más fideszes politikus nem beszélt eddig.

Mi lesz a közbiztonsággal?

Orbán a választások után közölte azt is, hogy a közbiztonság kérdését olyan fontosnak tartja, hogy azt külön kezeli minden mástól. A Fidesz választási programja szerint a párt szeretné megerősíteni a rendőrséget, és szeretne szigorúbban lesújtani a bűnözőkre. Pintér Sándor leendő belügyminiszter pedig arról beszélt bemutatásakor, hogy két hét alatt szeretne rendet tenni az országban, igaz, sem az nem egyértelmű, hogy a két hét mikortól számít, sem az, hogy ezt milyen eszközökkel szeretné elérni.

A Fidesz választási programja utalt arra is, hogy a párt keményen szeretne fellépni a fehérgalléros bűnözés ellen. A Fidesz a programban azt ígérte, hogy kormányra kerülése esetén a "jelenleginél jóval súlyosabb büntetést" kapnak azok, akik "a közösség bizalmával visszaélnek". A rendőrök hatalmának erősítése is része lehet a Fidesz elképzeléseinek, legalábbis erre utal, hogy a választási program szerint olyan eljárási szabályokat akar kidolgozni a Fidesz, amelyek segítik a rendőröket a "határozott, ám jogszerű" fellépésben.

Mi lesz az egészségüggyel?

Egészségügyi elképzeléseiről a Fidesz eddig jóformán semmit nem árult el. Választási programjában ez a legrövidebb rész, de fontosságára utal, hogy az egészségüggyel is foglalkozó minisztériumot orvosprofesszor vezeti majd. Annyi tűnik biztosnak a Fidesz elképzeléseiből, hogy a kórházi várakozási időt csökkenteni szeretnék, az orvosokra nehezedő adminisztrációs terheket mérsékelné, és több fiatal orvost szeretne. Az egészségügyről azonban bármit árul el a Fidesz, az gyakorlatilag újdonság lesz.

Mi lesz az oktatással?

Bizonytalan az is, hogy milyen tervei vannak a Fidesznek az oktatásban. Az oktatási ügyeknek nem lesz saját minisztériumuk, hanem a nemzeti erőforrás minisztériumhoz tartoznak majd, több más kérdéssel, például az egészségüggyel és a kultúrával együtt. A Fidesz választási programja oktatási kérdésekkel jóformán nem is foglalkozott, pedig a program címe Nemzeti ügyek volt, ami arra utal, hogy a Fidesz által legfontosabbnak tartott problémákat foglalja össze.

A Fidesz azonban korábban jelezte, hogy szeretne módosítani az érettségi mostani rendszerén, mivel az emelt szintű érettségit kevesen választják. A párt elképzeléseiről árulkodik az is, hogy az elsők között nyújtották be azt a törvénymódosítást is, amelyik a mostaninál szigorúbban büntetné a tanárok elleni támadásokat. Ennél több részlet azonban nem ismert a Fidesz oktatási elképzeléseiből.