Új rendszert és tiszteletet ígért Orbán a kormányprogram vitáján

Vágólapra másolva!
Új alkotmányt, egy új rendszer felépítését és tiszteleten alapuló kormányzást ígért a kormányprogram bemutatásakor Orbán Viktor, aki főként elvont ígéreteket tett, de közölte például azt, hogy a cégektől azt várja, nyújtsanak segítséget a bürokrácia leépítése miatt állás nélkül maradó embereknek. Az ellenzéki pártok mindegyike hiányolt különböző elemeket a programból, amelynek vitája szerdán folytatódik.
Vágólapra másolva!

Sok témát érintő hosszú beszéddel nyitotta meg Orbán Viktor leendő kormányfő a kormányprogram parlamenti vitáját. Több mint negyven percen keresztül beszélt, de nem konkrét terveket közölt, hanem inkább elvont, nehezen megfogható ígéreteket tett. Egy "új társadalmi szerződés", egy új rendszer létrehozásáról beszélt, és olyan fordulatok is elhangzottak, hogy "a kormányzásnak vissza kell fordulnia az emberek felé".

A beszéd a kampányban és a választásokat követően tett nyilatkozatok összegzése volt, újdonsággal nem állt elő Orbán. Megismételte, hogy a legfontosabb feladatnak a gazdaság talpra állítását, a közbiztonság megerősítését, az egészségügy megmentését, a szociális biztonság megteremtését és a demokratikus értékek helyreállítását tekintik. Azt is ígérte, hogy nemcsak mást fognak csinálni az eddigi kormányokhoz képest, de máshogy is fognak kormányozni. Azt mondta, a "tisztelet kultúrájának szellemében" fogják vezetni az országot.

Orbán már az utóbbi hetekben beszélt ugyan arról, hogy új alkotmány megalkotását tartja szükségesnek, most kifejezetten úgy fogalmazott, hogy a mostani parlamentet "alkotmányozó nemzetgyűlés"-nek tekinti. Szerinte a választók azzal bízták meg az új törvényhozást, hogy alkossa meg az új alkotmányt. Arról nem közölt részleteket, hogyan képzeli el az új alaptörvényt.

Egyeztetéseket ígér

Orbán többször kijelentette ugyan, hogy nagy változtatásokra készül, közben azonban azt is hangsúlyozta, hogy ezt az érintettekkel való egyeztetés útján akarja végrehajtani. Példaként említette, hogy a bürokrácia leépítésénél számítanak a gazdasági szereplőkre, arra, hogy ők felveszik majd az állami intézményektől kikerülő embereket és részt vállalnak a képzésükben. Ígéretet tett azonban arra is, hogy a magyar tulajdonú cégeket legalább annyira védeni fogják, amennyire azt más uniós országok teszik a saját vállalataikkal.

A leendő kormányfő jelezte, hogy nehéz időszak vár Magyarországra, a világban ugyanis "nagy horderejű változások" zajlanak, és Orbán szerint "nem reménykedhetünk abban, hogy ez átmeneti lesz". Ezzel utalt az elmúlt két-három évben szinte folyamatossá vált globális pénzügyi és gazdasági válságokra.

A kormányzati terveinek vázlatos ismeretése előtt Orbán az elmúlt húsz év - és azon belül az előző nyolc év - politikáját értékelte. A leendő miniszterelnök szerint látható és láthatatlan paktumok határozták meg a társadalmi rendszert az elmúlt 20 évben, amelyet átmeneti kornak nevezett. Szerinte az átmeneti korszaka nem volt értéktelen, de nem tartott sehová.

Orbán szerint a kormányprogram iránytű, szerinte ezért az a közös célokról és nem az eszközökről szól. Orbán azt mondta, az elmúlt 20 évben is azért tévesztett irányt az ország, mert hiányzott a biztos iránytű.

Az ellenzéknek nem tetszik

Az ellenzéki vezérszónokok főként a konkrét intézkedéseket hiányolták a kormányprogramból. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője egyenesen a "nemzeti szemfényvesztés programjának" minősítette a benyújtott javaslatot. "Csak a lényeg hiányzik ebből a programból, elnök úr, hogy a felsorolt problémákat hogyan fogják megoldani" - mondta Mesterházy, aki szerint a Fidesz már a választási kampányban sem bíbelődött sokat azzal, hogy mihez akarnak kezdeni, most pedig két napot adtak, hogy a képviselők átnézzék a programot.

"Elnök úr, Magyarországon nem volt forradalom"- mondta Mesterházy, aki szerint csak 17 ezer fővel szavaztak többen a Fidesz-KDNP-re, mint 2006-ban az MSZP-re és az SZDSZ-re. A forradalom szót Vona Gábor, a Jobbik elnöke is kivenné a kormányprogramból, mert azt szerinte 1848-hoz és 1956-hoz kötődik, nem tartozik, nem illik egy - mint fogalmazott, egyébként szép és tiszteletre méltó - választási győzelemre alkalmazni.

Vona közhelyparádénak és üres kívánságlistának nevezte a kormányprogramot, aminek egyes részeivel pártja egyébként egyetértene. Vona egyebek mellett a külföldi adósság újratárgyalását, a multinacionális cégek megadóztatását, kedvezményeik visszavágását, illetve a termőföld védelmének határozottabb megjelenítését hiányolta a programból. A Jobbik elnöke kényesnek mondott témákat is felhozott. "Beszéljünk végre Izrael ügyéről" - mondta a pártelnök, utalva Simon Perez kijelentésére, amely szerint az izraeli vállalkozók felvásárolják - többek közt - Magyarországot.

A program hiányosságairól beszélt az LMP három vezérszónoka is. Schiffer András frakcióvezető Orbán 1990-es szavait idézve "alkalmatlan tárgyon elkövetett megvitatási kísérletnek" nevezte a vitát. Schiffer és Karácsony Gergely képviselő is hiányolta a programból a korrupcióellenes lépéseket, Jávor Benedek pedig azt mondta: a beterjesztett kormányprogram nem a jövőbe néz, többet foglalkozik a múlttal, az elszámoltatással. Hiányoznak azonban a szövegből az éghajlatváltozásra vonatkozó programpontok, illetve nem derül ki az sem, hogy mit gondol a kormány a közoktatás jövőjéről.

Folytatódik szerdán

Orbán beszédével kedden délután megkezdődött a parlamentben kormányprogram vitája. A napirend alapján Orbán után a pártok vezérszónokai kapnak szót. A vitát élőben követheti ide kattintva.

Kedden még tárgyalnak több más törvényjavaslatról is, de szerdán délelőtt folytatódik a kormányprogram vitája, akkor szólalhatnak fel a magyar európai parlamenti képviselők. A menetrend alapján Orbán Viktor a parlament szombati ülésén reagál majd a vitában elhangzottakra, és akkor fogja letenni az esküt az új kormány. Így aznap szűnik meg az ügyvezetőként még hivatalban lévő Bajnai-kormány megbízatása.

A Fidesz a múlt szombaton nyújtotta be a parlamentnek a 87 oldalas, Munka, család, otthon, egészség, rend alcímet viselő kormányprogramot. A dokumentumban nem sok konkrétum található a kormányzati tervekről, és a szöveg több helyen is szóról szóra megegyezik a párt márciusban közzétett választási programjával.

Időközben ugyanakkor elkezdődött a miniszterjelöltek meghallgatása is, amelyeken már a leendő kormánytagok több konkrétumról is beszámoltak. Erről szóló tudósításunkat itt találja.