Kósa megkezdte Budapest ostromát

Vágólapra másolva!
A budapesti politikusokat érintő korrupciós botrányokról, és a változás szükségességéről beszélt szombati beszédében Kósa Lajos debreceni polgármester. Kósa azt mondta, a Fidesz le akarja váltani a gyurcsányzimust, amelynek utolsó fészke a főváros.
Vágólapra másolva!

Budapestről, a fővárosi politikusokhoz kötődő botrányokról beszélt a Kossuth téren, a Fidesz által összehívott rendezvényen Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, debreceni polgármester. Kósa kijelentette, az ország legfontosabb városa Budapest, de most nem lehetünk büszkék rá.

Kósa szerint a Fidesz kétharmados választási győzelme arról szól, hogy a gyurcsányizmus ideje lejárt, véget ért az a gondolkodásmód, amelynek szerinte rokona az általa demszkyzmusnak és hagyóizmusnak nevezett jelenség. Kósa beszédében többször utalt ezekkel összefüggésben a fővárosi cégeknél kirobbant botrányokról.

Kijelentette, még mindig vannak olyanok az országban, akik nem akarják a nemzeti együttműködést. Kósa szerint a főváros az utolsó fészke annak a gondolkodásnak, amelyet szeretnének múlttá tenni. Ezért szerinte az őszi önkormányzati választás nem egy egyszerű szavazás lesz.

Kósa egy angol mondást is idézett. Eszerint a kampány a miniszterelnök esküjével kezdődik. A nemzeti együttműködés programja szerinte azt jelenti, hogy tízmillió emberrel együtt szeretnének kormányozni.

A Fidesz az áprilisi választásokon Borsod és Heves megye után Budapesten szerepelt a legrosszabbul, a listát szavazatok 46,3 százalékát szerezte meg, ami 6 százalékkal elmarad a párt országos eredményétől. A párt képviselői mindössze 3 helyen nem tudtak győzni egyéniben, ezek közül két körzet budapesti volt.

A 2006-os önkormányzati választásokon Tarlós István, a Fidesz által támogatott polgármester-jelölt második lett Demszky Gábor mögött, de csak alig 1,5 százalékkal (13 ezer szavazattal) maradt le mögötte. A közgyűlési helyekért folytatott harc kiegyenlített volt, a Fidesz és a KDNP 30, az MSZP 24, az SZDSZ 9, az MDF pedig 3 helyet szerzett.