Egykulcsos, 16 százalékos szja-n gondolkodik a kormány

Vágólapra másolva!
Egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését mérlegeli a kormány a többek között a gazdaságról is szóló háromnapos rendkívüli ülésén - közölte a miniszterelnöki szóvivő. Korábban épp a kormányfő utasította el az egykulcsos adó bevezetését, a szóvivő szerint azonban dolgoznak azon, hogy megtalálják családoknak kedvező elemeket ebben a rendszerben.
Vágólapra másolva!

Lovasberényben tartja rendkívüli ülését a kormány, ahol az egyik legfontosabb téma annak a gazdasági akciótervnek az elkészítése, amelyet Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár jelentett be szombaton. Vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a formálódó gazdaságpolitikai tervekről annyit árult el, hogy a fő irány továbbra is az adócsökkentés, és hozzátette, hogy mérlegelik az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését.

Ez annyiban újdonság, hogy korábban épp maga Orbán Viktor miniszterelnök utasította el az egykulcsos adóra vonatkozó terveket, és helyette a családi adózás bevezetése mellett foglalt állást. Az [origo] tudósítójának erre vonatkozó kérdésre Szijjártó azt mondta, hogy meg kell találni azokat az elemeket, amelyekkel a családoknak kedvezni tudnak ebben a rendszerben.

Jelenleg két szja-kulcs van: a többség 17 százalékot adózik, az ötmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkezőknek pedig 32 százalékot kell fizetniük. Így a lakosság túlnyomó része számára jelentős változást nem hozna az egységes, 16 százalékos kulcs bevezetése.

Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombat délelőtt jelentette be, hogy az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentése szerint komoly gondok vannak az idei költségvetéssel, a kormány azonban ennek ellenére is tartani akarja a még Bajnai Gordon kormánya által kitűzött 3,8 százalékos hiánycélt. Varga szerint erre egy akciótervet dolgoznak ki a háromnapos kormányülésen, és várhatóan hétfőn este vagy kedd reggel fogják ismertetni a részleteket.